Преди месеци живеещият в Сидни, Австралия Хамиш Типене изтегли два

...
Преди месеци живеещият в Сидни, Австралия Хамиш Типене изтегли два
Коментари Харесай

Какво се случва на хората със замразени акаунти в крипто заемодателят Celsius?

Преди месеци живеещият в Сидни, Австралия Хамиш Типене изтегли два заема от крипто кредитора Celsius Network. Купувайки нов дом с изтеглените средства, героят на тази история твърдо поддържа мотото на крипто кредитора " Разбанкирайте себе си " и използваше своите криптовалути като поръчителство, вместо да ги продаде за кеш.

Но когато цената на криптовалутите стартира внезапно да пада преди седмици, обезпечението, импортирано от Типене, за заема, бързо понижа и той получи маржин прът (изискване за довнасяне на в допълнение обезпечение).

Тоест, трябваше да добави още средства към сметката си. Преди да успее да довнесе в допълнение поръчителство, Celsius замрази сметката на Типене, което направи невероятно да се отговори на маржин кола в точния момент. Компанията ликвидира 0,59 от един биткойн, на стойност 11 800 $ по днешния курс.

Сега той е изправен пред още едно искане за марджин, което ще унищожи още 13 000 $ в биткойни, само че защото сметката му към момента е замразена, той е изправен пред същата алтернатива. " Опитвах се да се свържа с тях в продължение на дни. Не можете да премахнете опцията на някого да позволи даден проблем и по-късно да го накажете, че не го е направил ", споделя 46-годишният дърводелец пред Yahoo Finance. " Доверих им спестяванията си и това е незаслужено. "

Миналата година криптовалутите дадоха на вложителите на дребно късмет да си обезпечат благосъстояние освен това, което за мнозина изглеждаше като опция за печелене на пари " един път в живота ". Сега, когато вълната за рискови активи с криптовалути се разруши изключително мощно, вложителите премислят доверието си в някои крипто компании, в това число Celsius Network, откакто тя предприе фрапантни стъпки в лицето на рецесията с ликвидността.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите е паднала с над 237 милиарда $ след публикуването на горещите данни за инфлацията през май - от 1,15 трилиона $ на 913 милиарда $ към 20-ти юни, само че от пика през ноември цифрата набъбва до цели 70% - над две трети от цената й - съгласно Coinmarketcap.

Свикнали да дават висока възвръщаемост за вложителите и напредък на акционерите по време на бичия пазар, играчите в промишлеността в този момент губят пари, като няколкото съществени играча, в това число Robinhood, Gemini, Crypto.com, BlockFi и Coinbase, афишират обилни съкращения на личния състав си.

Казусът с Celsius

Фирмата предлага високодоходни лихвени сметки, постоянно тълкувани неправилно като спестовни сметки на равнище банка, от вложителите на дребно. Според уеб страницата на компанията при започване на май Celsius е имал 1,7 милиона консуматори и е държал $12 милиарда потребителски средства, по-голямата част от които са на вложители на дребно.

Преди повече от седмица компанията замрази своите потребителски сметки, с цел да стабилизира интервенциите си. Но този ход също затрудни клиентите да изпълнят и условията за маржин, както в тази ситуация с Типене. Намиращият се в Северна Калифорния Евгений Марченко, няма достъп до $85 000 в крипто валутата Solana, Cardano и Chainlink, заключени в платформата. Той е клиент от ноември, когато пазарът на криптовалути доближи своя връх.

" Почти всеки канал, обвързван с криптовалута в YouTube, предлагаше Celsius и по тази причина мислех, че е безвредно ", сподели той пред Yahoo Finance, добавяйки, че има повече доверие в Celsius, защото е основана в Съединени американски щати компания.

" Това е в действителност сложна и депресираща обстановка. " Celsius е наел юристи по преструктуриране, както и банкери от Citigroup. Междувременно някои от клиентите й се сплотяват към идеята да съдят компанията.

" Като необезпечени кредитори, ние всъщност сме в задната част на съда по несъстоятелността ", изясни Бен Армстронг, крипто инфлуенсър и клиент на Celsius за Yahoo Finance.

" Вероятно към момента няма да получим повече от 1 $ всеки, само че в този миг за мен става въпрос за държане на Celsius виновен. "

Зад марката и компанията за наличие Bitboy Crypto, която може да се похвали с над 3 милиона клиенти в обществените медии, Армстронг разпространява Celsius, като започва платена партньорска стратегия за компанията на нейния уеб страница, както и се появява като посетител в личния подкаст на Celsius.

Но защото цената на крипто активите понижа през последните две седмици - биткойн падна с 29% за месеца - Армстронг стартира да заплашва компанията и нейния създател и основен изпълнителен шеф Алекс Машински в обществените медии с колективен иск.

Според Армстронг сега от 2 до 3 милиона $ от личните пари на Bitboy Crypto са заседнали в платформата. " Вече считам, че тези пари са изчезнали. Става дума за отстояване на всички хора, които гледаха канала ми и се довериха на Celsius. Те няма да могат да поемат загуба, както аз мога ", сподели Армстронг, отбелязвайки, че е разискал вероятни сюжети с юристите си. " Става дума за държането на тези хора виновни за това, което са създали. "

Докато дребните вложители може да имат по-малък късмет да получат парите си назад от Celsius в сюжет на банкрут, може да има финансово изкупуване в съда за дребни искове, съгласно Джошуа Браудър, основен изпълнителен шеф на DoNotPay, по този начин нареченият " робо-адвокат ", който оказва помощ на хората да завеждат дребни каузи благодарение на изкуствен интелект.

Услугата, която също е подкрепена от някои от най-големите играчи на криптовалути като рисковия колос Andressen Horowitz и създателят и изпълнителен шеф на FTX Сам Банкман-Фрайд, към понеделник сутринта е получила над 1000 желае против Celsius през миналата седмица.

Браудър сподели пред Yahoo Finance, че в случай че кредиторът на криптовалути не разгласи фалит през идващите два месеца, дребните ищци в съда " в действителност могат да си върнат парите от корпоративната банкова сметка на Celsius преди всички останали ".

Дори в случай че Celsius банкрутира, твърди Браудър, решението за дребни искове — от 10 000 до 25 000 $ въз основа на държавни разпореждания — има приоритет пред други необезпечени кредитори. " Освен в случай че Celsius не се появи пред съда, вложителите ще завоюват по дифолт.

Имайте поради, че сега Celsius е изцяло залят от искове ", сподели Браудър. " Не мисля, че ще изпращат ръководители в цялата страна, с цел да се пазят в каузи за 10 000 $. Убеден покровител на правните старания, самият Типене не може да заведе дело за искове с дребен веществен интерес в съда на Съединени американски щати, тъй като живее в Австралия.

" Биткойн може да падне до $10, само че това няма да ме тормози, тъй като мисля, че ще се увеличи още веднъж ", сподели Типене. " Това са тези компании. Те си играят с парите на хората и не трябва да им се разминава. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР