Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ сложиха началото на управленската си

...
Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ сложиха началото на управленската си
Коментари Харесай

ПП заплаши ГЕРБ с развод заради съдебната реформа

Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ сложиха началото на управническата си коалиция към правосъдната промяна

" Продължаваме промяната " няма да сформира държавно управление с поддръжката на ГЕРБ, в случай че текстовете на правосъдната промяна бъдат опорочени. " От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета " Петков ", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, изключително преходните разпореждания на Наказателно-процесуален кодекс към Закона за правосъдната власт. От държавното управление с втория мандат има смисъл единствено в случай че законите, които от дълго време са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласоподават по метода, по който са замислени, а не се осакатяват с подправени причини ", гласи позицията на Политическа партия във фейсбук страницата им.

Причината за острата реакция на " Продължаваме промяната " е гласуването на второ четене в парламентарната правна комисия на законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт. На вчерашното съвещание по предложение на Рая Назарян от ГЕРБ правната комисия промени по този начин правосъдния закон, че отвори вратата прокуратурата да има цялостен надзор върху избора и уволнението на ръководителите на двете висши съдилища.

Според предложенията, които Назарян не стимулира, 13, а не 17 гласа във Висшия правосъден съвет стигат за избор и освобождение на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, и на основния прокурор. Но без условието за двамата ръководители и да има и болшинство от членовете, определени директно от съдиите, както беше предлагането на държавното управление.

Беше утвърдена и преходна наредба която придаде противоположна мощ на закона и за почналите към този момент процедури. Тоест, нужното болшинство за уволнението на Гешев падна на 13 гласа. Редакциите бяха признати с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. " За нас държавното управление не е непременно, изключително с вас, то има смисъл единствено в случай че законите, които от дълго време са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласоподават по метода, по който са замислени, а не се осакатяват с подправени причини ", разяснява Лена Бориславова от Политическа партия след гласуването в парламентарната правна комисия.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР