Преди месец антимонополната комисия глоби двете компании от групата Лукойл

...
Преди месец антимонополната комисия глоби двете компании от групата Лукойл
Коментари Харесай

Лукойл” с нова рекордна глоба от КЗК за злоупотреба - 195.136 млн. лева

Преди месец антимонополната комисия санкции двете компании от групата " Лукойл " у нас с 97 млн. лева поради ценовата преса, оказвана на останалите търговци на едро на горива.

 

Комисията за защита на конкуренцията глобява с 67.771 млн. лева „ Лукойл-България “ за корист с господстващо състояние. Решението е взето на 16 февруари, оповестиха от антимонополната комисия. Комисия за защита на конкуренцията разгласи, че " Лукойл България " е прилагала " ценова преса.

 

Предвид социално-икономическата значителност на горивата заради директното им влияние върху цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, в границите на формирано антитръстово произвеждане, е осъществен разбор на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

 

В хода на производството антимонополната комисия е открила, че групата " Лукойл " има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, което дружно с високия пазарен дял на пазара на предпазване на автомобилни горива, я прави господстващо дружество на съответния пазар. Въз основа на направения разбор на държанието на сдруженията е открито, че предприятията ползват цялостна тактика, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които прилагани поредно и вкупом в интервал от над 5 години, слагат бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го напълно или правейки го стопански неефикасен.

Преминаването на автомобилни горива, които са по своето естество акцизни артикули през лични или наети данъчни хранилища, е наложително условие за всички участници на пазара, които правят произвеждане или импорт на горива на територията на страната. Това условие директно въздейства върху опциите за импорт в страната и лимитира навлизането на нови участници на пазара, защото построяването на лични хранилища изисква големи вложения.. В същото време наемането на непознати вместимости е лимитирано заради обстоятелството, че най-големите потенциали в страната са благосъстоятелност на господстващото дружество " Лукойл ", което лимитира достъпа до тях.

Двете компании от групата " Лукойл " са ограничавали и достъпа до нефтопродуктопроводите си при превозване на горива на други производители и вносители,

 

Подобни дейности лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите – при първичната продажба на автомобилни горива от производството и импорт, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група Лукойл в страната на идващите равнища – търговията на едро и дребно. Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на „ Лукойл Нефтохим Бургас “. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите, показва в претекстовете си Комисия за защита на конкуренцията.

 

Поведението съставлява корист с владичество както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото ограничавайки вноса на територията на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки, акцентира Комисия за защита на конкуренцията. Затова в границите на производството Комисия за защита на конкуренцията е съгласувала решението си с Европейската комисия и условията на Договора за действие на Европейския съюз.

 

През последните десетина години Комисия за защита на конкуренцията организира няколко изследвания и следствия за противоречащи на свободната конкуренция дейности на пазара на горива у нас, в това число и на " Лукойл ". Никога обаче те не водеха до съществени констатации за злоупотреби и до съществени наказания. Комисия за защита на конкуренцията се засилва да търси корист с господстващо състояние на този пазар едвам в последните две години.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР