Преди година Русия спря газовите доставки за ЕС по газопровода

...
Преди година Русия спря газовите доставки за ЕС по газопровода
Коментари Харесай

Русия вече не е голям играч на газовия пазар

Преди година Русия спря газовите доставки за Европейски Съюз по газопровода " Северен поток ", с цел да накаже европейците поради мощната им поддръжка за Украйна. Но това се трансформира в наказване по-скоро за Москва, написа Ашутош Пандей.

Русия беше благонадежден снабдител на природен газ за Европа в продължение на повече от 50 години. Страната изпълняваше отговорностите си по договорите даже в разгара на Студената война. Репутацията на Москва изигра сериозна роля за пристрастяването на Германия към съветския газ. Икономическият мотор на Европа образува личен бизнес модел, учреден на износа и на евтината сила.

Това продължи досега, в който на 24 февруари 2022 година на украинска територия навлязоха първите съветски танкове. Нахлуването на Русия в Украйна бе последвано от серия невиждани наказания на Запада против Москва. Природният газ беше освободен от тях, за разлика от съветския нефт и въглища, въпреки че Германия, която преди войната покриваше над 50% от своите енергийни потребности с импорт от Русия, както и други страни полагаха старания за понижаване на зависимостта си от съветските доставки.

Отговорът на Москва на недвусмислената поддръжка на Европейски Съюз за Украйна беше превръщането на газовите доставки в оръжие. Блокът на 27-те страни членки преди нашествието получаваше над една трета от газа, от който се нуждаеше, точно от Русия. Държавната компания " Газпром " самоволно понижи количествата по " Северен поток " -1, най-големия съветски газопровод за Европа, а преди година го затвори за неопределен срок.

В края на август предходната година съветските дейности доведоха до рекордни цени на природния газ в Европа. Това увеличи инфлацията до исторически равнища. Най-лошите опасения обаче не се сбъднаха. Европа избегна тоталната енергийна рецесия, с помощта на по-меката зима, понижената приложимост на газ и по-големия импорт на полутечен природен газ (LNG) от целия останал свят.

" Цялата съветска тактика беше самоунищожителна. Пълен неуспех ", разяснява Симоне Талиапиетра, енергийна експертка в мозъчния концерн " Брьогел " в Брюксел. " Кремъл си мислеше, че употребявайки газа като оръжие против Европейски Съюз, блокът ще се принуди неотложно да понижи поддръжката си за Украйна. Това се оказа напълно неправилно. "

Германският стопански модел е под въпрос

Същевременно разтърсванията на газовите пазари принудиха енергоемки промишлености, като производството на химикали, торове, метали и хартия, да закрият мощности или да съкратят продукцията си. Производството в немските енергоемки браншове се срина с съвсем 20% по отношение на предвоенните равнища сред края на 2021-ва и края на 2022 година.

Високите цени на силата накърниха интернационалната конкурентоспособност на страната. Почти една трета от немските производители обмислят или към този момент ползват проекти за пренасяне на производството си в чужбина на фона на високите енергийни разноски в Германия, написа в отчет на Германската търговско-промишлена камара.

Въпреки че газовите цени спаднаха фрапантно през последната година, те не престават да се по-високи, в сравнение с бяха през предходни години. Запасите от природен газ в Европа са запълнени на над 90 %. Регионът размени огромна част от изгубените съветски доставки с газ от Съединени американски щати, Норвегия и Катар.

Търсенето на газ остава летаргично в границите на забавянето на индустриалния бранш, което също държи цените под надзор. Въпреки това газовият пазар остава уязвим. Евентуални ниски температури през идната зима и нараснала потребност от отопление бързо биха могли да изчерпят насъбраните ресурси.

Русия към този момент не е огромен състезател на газовия пазар

За Русия, която доставяше две трети от износа си на газ за Европа, решението за затваряне на " Северен поток " преследваше нейна лична цел, считат специалисти. Пазарният дял на Москва в Европейски Съюз спадна фрапантно до към 10%, макар че Русия се пробва да пренасочи свободните количества. През 2022 година износът на газ по тръбопроводите за Европа спадна с близо 60%, което накара " Газпром " да понижи производството си с една пета. Очаква се газовият експорт да спадне още повече през актуалната година.

" Русия изгуби позицията си като огромен интернационален експортьор на газ - вечно ", безапелационна е Талиапиетра.

Природният газ - спрямо петрола, който Москва много сполучливо съумя да пренасочи към страни като Китай и Индия, въпреки и с огромни отстъпки - е по-трудно да се пренасочи. За това са нужни големи вложения в тръбопроводи и съоръжения за втечняване и регазификация.

По-голямата част от съветската инфраструктура за експорт на газ е предопределена за европейски клиенти. За Москва е предизвикателство да пренасочи свободните газови количества към източни купувачи като Китай. Руските газови доходи са намалели с съвсем 45% през първите 5 месеца на 2023-та в съпоставяне със същия интервал на предходната година - до 710 милиарда рубли (6,8 милиарда евро) 2023 година, заяви Блумбърг, базирайки се на данни на съветското финансово министерство.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР