Преди година малкият Христо Б. получил тежка очна травма с

...
Преди година малкият Христо Б. получил тежка очна травма с
Коментари Харесай

С уникална операция спасиха окото на второкласник

Преди година дребният Христо Б. получил тежка очна контузия с пострадване на роговицата, луксирана леща, раздран ирис, отлепена ретина и откъснато цилиарно тяло.

За да се избави зрението му, момчето е претърпяло общо три интервенции, при последната от които му е вграден неестествен ирис – освен това безшевно към леща-имплант.

Изкуственият ирис се създава самостоятелно по цвят и рисунък след професионална снимка на другото око и е позволен за приложимост след самостоятелно образование и документ на хирурга. Той е бил поръчан на лицензирана немска лаборатория, където се създава от необикновен тип силикон с изкуствени фибри, в оптимално подобие с всички характерни нюанси и крипти на здравия ирис.

В края на юли екипът на доцент Иван Танев от Александровска болница в София вгради сполучливо изкуствения ирис, изкуствена леща и сурогат на стъкловидното тяло на потърпевшото око на Христо.

Операцията е траяла няколко часа и е протекла безпрепятствено по отношение на тежестта на случая.

„ Такава сложна хирургия на един стадий не е осъществявана, като това е неповторимо освен за България, само че и за международната практика”, изяснява доцент Танев.

„ Благодарни сме на всички, на всички хора, и сме доста щастливи, че окото е спасено”, споделя майката на Христо Росица.

Специалистите настояват, че възстановителният интервал ще бъде дълъг, само че резултатите са обещаващи и детето ще бъде изписано на следващия ден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР