Преди една година земния си път завърши човекът, който много

...
Преди една година земния си път завърши човекът, който много
Коментари Харесай

Спомен за дядо Добри – светецът от Байлово

Преди една година земния си път приключи индивидът, който доста назоваха „ Светецът от Байлово “ – Дядо Добри. На този ден още веднъж десетки се събраха да почетат паметта му, а спомен от първо лице на последният му изповедник Протойерей Серафим Янев ни припомня, че задачата на Дядо Добри беше да ни накара да се върнем към вярата в Бога. Добрият дъртак не е желал материални богатства или популярност за себе си, а избавление за хората, написа Нова Варна.

``
реклама

Този човек неслучайно измина пътя си не просто да събира средства, а да ги даде на църквата, с цел да покаже, че тъкмо там е мястото, където можем да намерим спасението, освен безконечния, само че и земния живот. Това, което правеше, е да накара хората да бъдат милостиви, с цел да може и Бог да бъде милосърден към тях. Излезе филм, книги, които нямат общо с Дядо Добри, в този момент се прави монумент на положителното и ще бъде с Дядо Добри. Всички, които идваха при него, не просто наставляваше да бъдат хора, а да обичат Бог.

Неразбираем беше за нас и за хората тук в Байлово като човек, който си е оставил фамилията и тръгнал да проси за църквата. Два пъти обраха къщичката му и са взели пари, които е събрал – той се усещаше отговорен за това, че не е съумял да съобщи хорската лепта в църквата. Дядо Добри непрекъснато ни говореше за Господ. Неговата фантазия в последните годин беше да бъде при Бога. През неговия живот доста от нас взимаха образец, спомня си отец Серафим. Мисията на Дядо Добри беше българите да се върнат към вярата и да тръгнем към Бога. Да оставим ни води неговата религия и обич към Бога, по този начин ще го почетем, прикани протойерей Серафим Янев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР