Преди една година в Германия е регистриран първият случай на

...
Преди една година в Германия е регистриран първият случай на
Коментари Харесай

Лекарката, на която не обърнаха внимание

Преди една година в Германия е регистриран първият случай на ковид. Лекарката, прегледала пациента, открива, че вирусът се предава и без признаци. Предупрежденията ѝ обаче биват пренебрегнати, показва Дойче веле.

На 27 януари 2020 година един 33-годишен мъж, чиновник на компанията за доставка на автомобилни елементи " Webasto ", идва с колата си в Института за тропически заболявания към Мюнхенския университет. Веднага е признат в лабораторията за проучване, без изобщо да влиза в чакалнята.

Тази превантивна мярка наподобява необикновена - защото мъжът таман е прекарал лек грип и единствено желае да разбере дали още е инфектиран. " Бях с цялостен предпазен костюм ", спомня си Камила Роте през днешния ден. " Както се оказа, за благополучие, съм била облечена вярно ", отбелязва ръководителката на отделението за тропическа медицина.

Към този миг тя още не мисли за новото заболяване на белите дробове, появило се неотдавна в Китай, въпреки една китайска колежка на пациента да била тествана позитивно за болестта - само че едвам след завръщането си в родината. Освен това януари обичайно е месец на настинки и грип, т.е. аргументи за раздразнителност няма.

Проба

От китайския град Ухан се популяризират трагични фрагменти от лечебните заведения, само че това е някъде надалеч. Камила Роте взима проба на мъжа и го изпраща у дома. Вечерта обаче ѝ се обаждат от отделението по микробиология на Бундесвера и ѝ оповестяват, че става дума точно за новия вирус.

Роте е наясно, че единствено китайската колежка би могла да болести мъжа и стартира да го разпитва. Той и други чиновници на компанията " Webasto ", трима от които са тествани позитивно на идващия ден, удостоверяват, че дамата въобще не е имала признаци на настинка - нито кашлица, нито хрема, нито прегракване по време на продължителните конференции и семинари. " Тогава към този момент се разтревожих ", споделя лекарката.

Тревога

Така Камила Роте стига до извода, че преместването на новото заболяване е допустимо и без съществуването на признаци. Безпокои я и това, че китайката, донесла болестта, е била от Шанхай, а не от Ухан и в действителност не би могла да бъде засечена като преносител.

Роте неотложно осведоми здравните служби и споделя с сътрудниците си познанията, малко по-късно разгласява и публикация в реномираното издание New England Journal of Medicine. Отзивите на нейните познати лекари, занимаващи се с инфекциозни заболявания, са позитивни. Но като цяло по света се отнасят с съмнение към нейното изобретение и го слагат под въпрос.

Недоверие

Държавни представители от Англия и Швеция определили допитването, осъществено от Роте, като " неправилно ", а това се оказало съдбовна илюзия. " Не се ядосах, само че бях много стъписана от това, че осъзнаването на този банален факт се оказа толкоз мъчно и че отказваха да ме чуят ", споделя мюнхенската лекарка.

Признание

Камила Роте въпреки всичко получава едно закъсняло самопризнание за работата си: списание " Тайм " я подрежда измежду стоте най-влиятелни персони на 2020 година поради откритието на асимптоматичната болест с ковид. Самата тя пък счита, че вирусът крие и още изненади. Затова пледира за зоркост и за деликатно наблюдаване на разновидностите на вируса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР