Преди две години Русия започна пълномащабна завоевателна война, за да

...
Преди две години Русия започна пълномащабна завоевателна война, за да
Коментари Харесай

ISW: Целите на Путин остават унищожаването на НАТО и изграждането...

Преди две години Русия стартира пълномащабна завоевателна война, с цел да смъкна украинското държавно управление и принудително да откри проруски режим, твърдо следен от Москва. Руските сили навлязоха в Киев от няколко направления и нанесоха удари по Харков, Херсон, Мариупол и други украински градове. Руският президент Владимир Путин очакваше украинците да посрещнат неговите сили или да избягат. Вместо това украинците се бориха за свободата си.

Те стопираха съветските нападения към градовете Киев и Харков, стопираха съветското нахлуване към градовете Николаев и Одеса и се сражаваха с войските на Путин до дъно по останалата част от линията. След това, въоръжена с опит, храброст, увереност и възходяща помощ от Запада, Украйна отвърна на удара.

 

Украинските сили прогониха руснаците от Киев и от Харков и освободиха огромни територии в Североизточна Украйна. Те освободиха град Херсон и изтласкаха съветските сили от западния (десен) бряг на река Днепър. Те поставят завършек на опасността за съществуването на Украйна за момента.

 

Но руснаците не се отхвърлят от военните си цели и не отслабват военните си дейности. Те не престават да управляват области, които са стратегически и стопански значими за оцеляването на Украйна, както и милиони украинци, които подлагат на брутални акции за русификация и депортация.

 

Руснаците започнаха ракетна и безпилотна акция против енергийната инфраструктура и градовете на Украйна, която продължава и до през днешния ден.

 

След това руснаците минаха през източния град Бахмут, като понесоха толкоз опустошителни загуби, че провокираха въоръжено въстание против Москва.

 

Руснаците се приготвиха и за предстоящото украинско контранастъпление през 2023 година Прекомерните очаквания за тази контраатака не се оправдават. Войната закупи позиционен темперамент, а предстоящата американска помощ беше арестувана.

 

Ситуацията през днешния ден е тежка, само че надалеч не е безнадеждна. Руските сили си върнаха самодейността на целия спектакъл, нападат и реализират триумфи.

 

Тези триумфи до момента са доста лимитирани и извънредно скъпи. За завладяването на Авдеевка евентуално са починали повече съветски бойци, в сравнение с през цялата съветско-афганистанска война.

 

Путин обаче продължава да бъде смъртоносна опасност за НАТО и за Украйна. В продължение на месеци Кремъл основава условия за осъществяване на интервенции по хибридна война в балтийските страни и Финландия, а сега взе участие в такива интервенции против Молдова.

 

Целите на Путин остават унищожаването на НАТО като ефикасен съюз, спирането на връзката сред Съединените щати и Европа и построяването на нов международен ред, в който гласът и силата на Русия са преобладаващи.

 

Интересите на Америка, Европа и американските съдружници в Азия и по света са неразривно свързани с подпомагането на Украйна да победи Русия.

Европейските и канадските сътрудници на Украйна означиха втората годишнина от пълномащабното навлизане на Русия, като се ангажираха с спомагателна помощ за Украйна и разискаха интеграцията на страната в Европейския съюз (ЕС). Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейската комисия ще даде рамката за договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз в средата на март 2024 г.

 

Фон дер Лайен също по този начин съобщи, че Европейски Съюз ще даде първия транш от 4,5 милиарда евро (около 4,8 милиарда долара) от неуточнена помощ за Украйна през март като част от неотдавна оповестения от Европейски Съюз пакет за поддръжка в размер на 50 милиарда евро (около 54 милиарда долара) за интервала 2024-2027 година Украинският външен министър Дмитрий Кулеба съобщи, че Европейски Съюз възнамерява да достави на Украйна съвсем 170 000 артилерийски боеприпаса до края на март.

 

Кулеба съобщи, че Испания приготвя нов пакет военна помощ за Украйна, който ще включва муниции.

 

Обединеното кралство (Обединеното кралство) разгласи, че ще похарчи 245 млн. паунда (около 310 млн. долара) през цялата 2024 година за закупуване и активизиране на веригите за доставки за произвеждане на муниции за Украйна.

 

Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО) и основаната в Обединеното кралство компания Cook Defense Systems подписаха контракти за даване на гъсенични вериги за танкове и бронирани транспортни средства, с цел да оказват помощ на Украйна да възвърне развалените транспортни средства. Украинският президент Володимир Зеленски и италианският министър-председател Джорджия Милони подписаха съглашение за съдействие в региона на сигурността, в което Италия съобщи, че ще продължи да дава помощ на Украйна в продължение на 10 години.

Зеленски и канадският министър-председател Джъстин Трюдо подписаха и 10-годишно съглашение за съдействие в региона на сигурността, в което Канада отпуска три милиарда канадски $ (около 2,2 милиарда щатски долара) финансова и отбранителна помощ за Украйна през 2024 година

 

Руските опозиционни медии пресмятат, че от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 година в Украйна са починали до 75 000 съветски военнослужещи.

 

На 24 февруари съветските опозиционни издания " Медуза " и " Медиазона " разгласиха взаимен отчет, в който съпоставиха настоящото броене на доказаните съветски смъртни случаи от " Медиазона " с съветския Регистър на делата за завещание (РДН) и данните за смъртността от Федералната работа за държавна статистика на Русия (Росстат), с цел да оценят броя на починалите съветски военни в Украйна.

 

Според оценките на " Медуза " и " Медиазона " сред февруари 2022 година и декември 2023 година във войната са починали от 66 000 до 88 000 съветски военнослужещи.

 

" Медуза " и " Медиазона " екстраполираха настоящия месечен брой на починалите съветски военни в Украйна за януари и февруари 2024 година и пресметнаха, че от началото на пълномащабната инвазия може да са починали към 83 000 съветски военнослужещи.

 

" Медуза " и " Медиазона " означават, че смъртните случаи на съветски военни в Украйна са почнали да се усилват непрекъснато след началото на локалните съветски настъпателни интервенции в Източна Украйна през октомври 2023 година и прибавят, че съветските доброволци са съставлявали по-голямата част от смъртните случаи от средата на 2023 година насам.

През декември 2023 година американското разузнаване прави оценка, че от февруари 2022 година насам съветските сили са понесли 315 000 жертви в Украйна.

 

Оценката на " Медуза " и " Медиазона " е в сходство с тази оценка на Съединени американски щати, като се приема общоприетоо съответствие сред ранените и убитите за съветските сили в Украйна от три към едно.

Руското министерство на защитата (МО) продължава да акцентира смисъла на командващия съветската Централна формация на въоръжените сили генерал-полковник Андрей Мордвичев и завладяването на Авдеевка от Русия.

На 24 февруари съветското МО разгласява фрагменти от срещата на съветския министър на защитата Сергей Шойгу с Мордвичев за разискване на съветското завладяване на Авдеевка в командния пункт на съветската Централна формация на силите в окупирана Украйна.

 

Мордвичев посочи съветските софтуерни и тактически съоръжения при завладяването на Авдеевка от Русия във евентуално изпитание да отговори на непрекъснатите рецензии към съветските сили в Украйна. Мордвичев съобщи пред Шойгу, че успеваемостта на разузнавателно-ударния комплекс (РУК) и разузнавателно-огневия комплекс (РОК) на съветските сили " доста се е повишила ".

 

В борбата за Авдеевка Русия концентрира забележителна артилерийска огнева мощност, само че и за първи път от месеци употребява тактиката за масирано бомбардиране от въздуха.

 

Високопоставени съветски военни чиновници евентуално се пробват да отклонят отговорността за очевидните съветски военни закононарушения от себе си и да я трансферират върху съветски командири от приблизително и ниско равнище.

 

Руското министерство на защитата (МО) разгласява фрагменти, на които командващият съветската Централна формация на силите генерал-полковник Андрей Мордвичев рапортува на съветския министър на защитата Сергей Шойгу, че съветските сили са завладели към 200 украински военнопленници край Авдеевка.

 

Шойгу акцентира нуждата съветските сили да се отнасят хуманно към военнопленниците, " както [руските сили] постоянно са постъпвали ". Шойгу, сходно на съветския президент Владимир Путин, евентуално е угрижен за интернационалните последствия от дейностите на подчинените си във връзка с очевидните съветски военни закононарушения и може би категорично е засегнал украинските военнопленници, като се има предвид неотдавнашното интернационално внимание към съветските зверства в Украйна.

 

Неотдавнашно съветско изследване на публичното мнение демонстрира, че настроенията на руснаците по отношение на войната в Украйна значително са останали непроменени през последните месеци, само че изключително мощно подсказва, че нова вълна на готовност би била необятно непопулярна.

 

Независимата съветска опозиционна социологическа организация " Хроника " съобщи на 24 февруари, че данните от изследването, извършено сред 23 и 29 януари, демонстрират, че респондентите, които са " поредни " поддръжници на войната - руснаци, които са изразили поддръжка за войната, не поддържат изтеглянето на съветските войски от Украйна, без Русия да е постигнала задачите на войната, и считат, че Русия би трябвало да даде приоритет на военните разноски - са се нараснали от 12% на 17% сред октомври 2023 година и януари 2024 година

 

Преди това " Хроника " означи забележителен спад в твърдата поддръжка на войната сред изследването си от октомври 2023 година и по-ранно изследване от февруари 2023 година, съгласно което 22% от руснаците са " поредни " поддръжници на войната.

 

Най-новото изследване също по този начин демонстрира, че 29% от интервюираните поддържат демобилизацията на персоналния състав, мобилизиран посредством указа за частична готовност на съветския президент Владимир Путин от септември 2022 година, 26% поддържат настоящето положение на съветските старания за генериране на сили, а 17% поддържат нова мобилизационна вълна.

През нощта на 23 против 24 февруари украинските специфични служби нанесоха удар с дрон по един от най-големите съветски металургични фабрики.

 

Губернаторът на Липецка област Игор Артамонов съобщи, че съветските сили са прихванали два дрона в Липецка област и че активността на завода не е наранена доста.

 

Според украински данни свалянето на самолета за далечно радиолокационно разкриване А-50 на 23 февруари краткотрайно е спряло съветските авиационни интервенции в други елементи на военния спектакъл.

 

Украинското Главно ръководство на военното разузнаване (ГУР) заяви, че съветските сили са наредили на пет изтребителя Су-35 да прекратят настоящите бойни задачи след унищожаването на А-50 и че някои от тези задачи са включвали нанасяне на въздушни удари край неотдавна превзетата Авдеевка, Донецка област.

 

Украинските медии оповестиха, че източници от украинските служби за сигурност също по този начин са декларирали, че украинските сили са свалили самолета с осъвременена система за противовъздушна защита С-200 и че всички 10 членове на екипажа на съветския А-50 са починали при злополуката.

 

Руските участници в осведомителното пространство продължиха да реагират на свалянето на А-50 на 23 февруари и значително отричаха, че Украйна е виновна за свалянето на някой от последните съветски самолети.

 

На 23 и 24 февруари съветските военни блогъри продължиха да настояват, че съветските сили са виновни за свалянето на А-50, само че предложиха доста разнообразни теории за свалянето. Един от известните военни блогъри твърдеше, че съветските управляващи проверяват съветски екипаж на С-400 за свалянето на А-50, до момента в който се е опитвал да прихване украински ракети, ориентирани към А-50.

 

Друг блогър твърди, че съветски екипаж на противовъздушната защита целеустремено е насочил А-50.

 

Украинското издание Suspilne заяви, че източници са декларирали, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Главното ръководство на военното разузнаване на Украйна (ГУР) са организирали удар с дрон по Новолипецкия металургичен цех (НЛМК) в Липецк и че вредите ще спрат производството в завода за дълго време.

Други военни блогъри продължиха да настояват, че украинските сили не са могли да смъкват А-50, тъй като самолетът е бил отвън обсега на предоставените от Запада системи за противовъздушна защита Patriot, и се оплакаха, че съветските въздушни бранители са толкоз редовно некомпетентни, че са свалили пет техни самолета през февруари 2024 година

Известен боен блогър, обвързван с Wagner Group, обаче изрази противоречие, като не вярваше, че съветската противовъздушна защита е толкоз некомпетентна, че да смъкна толкоз доста съветски самолети за толкоз къс интервал, и вместо това приписа свалянето на самолета на украинските сили.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР