Преди две години Енио Мориконе, великият италиански композитор, си тръгна

...
Преди две години Енио Мориконе, великият италиански композитор, си тръгна
Коментари Харесай

След 200 г. ще научават какви сме били по филмовата музика

Преди две години Енио Мориконе, великият италиански композитор, си потегли от този свят на 91 години и остави на поколенията шедьоврите си в над 570 кино лентата, множеството от които са христоматиен образец за Изкуство. Нека си напомним негови мисли и мелодии, които ще останат незабравими. 
" Детството ми беше комплицирано. Израснах в Рим по време на Втората международна война. Първо градът беше окупиран от немците, след това пристигнаха съдружниците. Понякога не ни доближаваше храна. Когато войната свърши и научих какви страшни неща са ставали в други места, разбрах, че ми е провървяло ".
" Първите ми мемоари са свързани с кино. Обичам киното, с изключение на музиката, несъмнено. В младостта ми кината прожектираха по два кино лентата дневно. Може да прозвучи необичайно, само че тогава единственият мюзикъл, който харесвах, беше " Уестсайдска история ". Изобщо не одобрявам мюзикъли и филми с песни. Винаги съм ги считал за нереалистични, песните ми звучаха подправено. Но в тази ситуация с " Уестсайдска история " неща бяха разнообразни. Също по този начин не одобрявам любовни истории. Предпочитам завършения и криминалета. Хичкок беше същински занаятчия ".
" Работата за киното е скъп опит, който ми даде късмет да опитвам с концепциите си. Честно казано, считам, че положителният композитор на музика за филми би трябвало да има целия набор от познания по композиране и концертиране, а също по този начин да има дълбоки знания за музикалните стилове и езици ".
" Нямам произведение, което да обичам повече от другите. Всеки път, когато сътворявам музика към филм, се приписвам целият на процеса. Някои композиции са по-добри от другите, само че аз не мога да ги посоча ".

" Много се нервирам, че множеството от хората ме помнят единствено от уестърните, въпреки че на този род се падат не повече от 8 % от всичките ми творби. Затова се наскърбявам, тъй като съм писал музика и за други кино жанрове ".

" Мисля, че когато след 100, 200 години, изискат да схванат какви сме били, ще го открият точно с помощта на филмовата музика ". 
" Невъзможно е с хубава музика да бъде избавен един неприятен филм ".

" Най-важно е качеството. Надявам се, че музиката ми беше качествена. Понякога ме карат да напиша нещо простичко, защото историята на кино лентата е простичка. Но аз постоянно се старая да основа нещо неповторимо. "
" Срещата с жена ми Мария и нашата женитба са най-романтичните моменти от живота ми. Тя беше другарка на една от сестрите ми. Женени сме повече от 60 години. Когато бях на 40 й споделих, че ще спра да пиша музика за киното и ще отдам цялото си време за основаването на това, което назовавам " безспорна музика ". Казвах й това на 50, на 60, на 70 и на 80 години. Възможно е като стана на 90 да спра ".
" Всички би трябвало да умрем. Не се опасявам доста. Но това, което в действителност ме плаши, да не умра преди Мария и да я оставя сама и противоположното. Идеално би било да си тръгнем дружно ".
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР