Преди дни в.Монитор написа, че канцлерът на Германия Ангела Меркел

...
Преди дни в.Монитор написа, че канцлерът на Германия Ангела Меркел
Коментари Харесай

Идат ли забрани за неваксинираните?

Преди дни в.„ Монитор " написа, че канцлерът на Германия Ангела Меркел не отхвърля опцията да има преимущества за имунизирани хора - най-малко когато има задоволително ваксини и всеки ще може да има избор. „ Тогава може да се наложи да бъдат направени такива разлики и да се твърди, че в случай че не желаете да се ваксинирате, няма да можете да вършиме избрани неща ", сподели Меркел в изявление за телевизия ARD, представена от в. „ Билд “.
Преди месец пък cnbs.com, в рубриката си „ Здраве и просвета " разгласява публикацията „ Какво може да не бъде позволено на хората, в случай че не се имунизират ". Предлагаме ви някои догатки от публикацията, които звучат обезпокоително.
Въпреки че доста хора нямат самообладание да се имунизират, други са безапелационни, че в никакъв случай няма да се подложат на инжекцията. Обществото остава разграничено на две - на такива, които са се ваксинирали или ще го създадат и на тези, които не желаят да се подложат на опита. Във Англия всеки пети споделя, че е малко евентуално да си направи имунизацията, съгласно проучване на YouGov, оповестено през ноември предходната година. Хората показват разнообразни аргументи. 
Вече сме 2021-а и дебатът би трябвало ли да бъдат наложени ограничавания върху хората, които решат да не се имунизират, стартира с цялостна пара. Темата е многопластова и верните отговори - повече от един, само че държавните управления към този момент търсят въвеждане на системи, които биха разрешили на управляващите и вероятно на бизнеса да схванат дали човек е имунизиран или не.
Китай пусна приложение за здравен код. То демонстрира дали човек няма признаци на Covid-19, с цел да се настани в хотел или да употребява метрото. В Чили жителите, които са се възстановили от ковид, са получили документи „ без вируси “.
На 28 декември предходната година министърът на опазването на здравето на Испания Салвадор Ила съобщи, че страната ще сътвори указател, който да демонстрира кой е отказал да бъде имунизиран и че базата данни може да се споделя в цяла Европа.

Етични последствия

Изра Блек, учител по право в Университета в Йорк, и Лиза Форсберг, докторант в Университета в Оксфорд, която изследва здравната нравственос, обявиха пред CNBC, че „ не е елементарно да се каже дали би било етично възможно страната да постанова ограничавания на хора, които отхвърлят имунизиране ". Според тях отговорът ще зависи от фактори като предлагането на ваксини, равнището на имунизация измежду популацията, естеството на рестриктивните мерки за отказващите ваксини и метода, по който рестриктивните мерки се ползват.
„ Допускаме, че съществуват съществени, въпреки и не безусловно решаващи аргументи в интерес на някакво ограничаване при възобновяване на предпандемичните свободи за лица, които отхвърлят имунизация против Covid-19. Например - свободата им да се събират на огромни групи. Съществува риск за неимунизираните лица да се разболеят от ковид. Това би било неприятно за тях, само че има противен колорит и за останалите. Защото за лечение на инфектираните с Covid-19 ще би трябвало да се пренасочат здравни запаси от пера, предопределени за други заболявания. "
Двамата специалисти са на мнение, че ще е целесъобразно страната да ограничи хората, отказващи ваксини, в случай че се окаже, че имунизациите понижават по-нататъшното предаване на заболяването. Те считат, че позволяването на неимунизирани човеци да циркулират свободно може да бъде обвързвано с развиването и разпространяването на разновидности на вируса, някои от които могат да станат устойчиви на ваксини.

Паспорти за ваксини

През декември стана ясно, че окръг Лос Анджелис възнамерява да разреши на имунизираните да съхраняват документи, доказваща имунизация, в Apple Wallet на своя iPhone, който също може да съхранява билети и бордни карти в дигитален тип. Длъжностни лица обясниха задачата на това начинание - да се подсети на хората да създадат втората си инжекция. Но в последна сметка то може да се употребява и при достъп до места за концерти или полети на самолетни компании, в случай че се стигне до там.
„ Идеята за документите за имунитет не е нова ”, сподели Кевин Трили, основен продуктов шеф в започващата компания за инспекция на самоличността Onfido, пред CNBC. „ Например, децата, които се имунизират против морбили, полиомиелит и други болести, постоянно би трябвало да покажат имунизационния си картон, с цел да се записват в ново учебно заведение. Здравните паспорти биха могли да оказват помощ за отварянето на стопанската система и ръководството на новото обикновено посредством метод, който е строго конфиденциален. ”  
Според него „ Нараства апетитът за потребление на здравни паспорти/сертификати в туристическата промишленост, с цел да се усъвършенства сигурността на техния личен състав и клиенти, както и да се вдъхнат по-големи равнища на доверие, с цел да се подкрепи повторната катализа на туристическата промишленост. “
Още през лятото на 2021-а Джон Холанд-Кей, основен изпълнителен шеф на най-оживеното летище в Обединеното кралство - Хийтроу, поддържа въвеждането на здравни документи, с цел да помогне на страната да излезе от по-строгите ограничавания за пътешестване, настоящи по това време. Летище Хийтроу не отговори незабавно на настояването на CNBC за коментар.
Изпълнителният шеф на Delta Air Lines Ед Бастиан съобщи, че паспортите за имунитет могат да се употребяват, с цел да оказват помощ на летците да се усещат по-уверени в персоналната си сигурност по време на пътешестване. 
Говорител на Ryanair сподели, че „ имунизацията няма да бъде изискуема при полет с Ryanair “. CNBC не е получил отговор на въпроса: „ Възнамерявате ли в миналото да ограничите неимунизираните лица да летят със самолетите на самолетната компания, която представлявате? " от British Airways, Qantas и easyJet.

Ситуацията във Англия

В края на ноември министър Надхим Захави, разгласен за „ царя на въпросите, свързани с имунизациите " в Обединеното кралство, съобщи, че обществото може би се нуждае от паспорт за имунитет за достъп до някои места. „ Разглеждаме технологията на този развой както и методите хората да могат да осведомят своя персонален доктор дали са били имунизирани “, сподели Захави на 30 ноември по време на изявление за BBC Radio 4. „ Ресторанти, питейни заведения, кина и други места, спортни заведения, евентуално също ще употребяват тази система. ”
Не всички харесват тази концепция. Сам Бери, който ръководи два ресторанта в югозападен Лондон - Hideaway и No.97, сподели пред CNBC: „ Ние мощно имаме вяра, че всички хора би трябвало да се третират еднообразно. Всеки има право на своя мироглед и убеждения и ние не бихме желали да спрем това. ”
Той добави: „ Гостоприемството да бъде разграничено на заведения за хранене и питейни заведения за имунизирани посетители и на такива - за неимунизираните посетители? Просто ми звучи налудничаво. ”
Ваксината Oxford-AstraZeneca е утвърдена от регулаторните органи на Обединеното кралство на 30 декември, което значи, че в този момент има две безвредни ваксини, налични за английските жители.Но милиони хора в цялата страна към момента не желаят да бъдат имунизирани, сочат изследванията на публичното мнение. Някои се опасяват от игли, други имат вяра в голословни теории на конспирацията, а трети се тормозят от евентуални странични резултати. Има и такива, които мислят, че имунизирането въобще не е належащо и биха предпочели да заловен Covid-19.
Строги безапелационни забрани или ограничавания, свързани с деленето на имунизирани и неимунизирани, към този момент публично не е показала нито една страна. Но дебатът се разраства право съразмерно на възходящия брой сложени ваксини. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР