Преди дни в медиите се появи съобщение, че през юли

...
Преди дни в медиите се появи съобщение, че през юли
Коментари Харесай

България с главна роля за преодоляване на електроенергийната криза на Балканите

Преди дни в медиите се появи известие, че през юли Гърция е нараснала износа на електрическа енергия за прилежащите балкански страни, като се чака наклонността да се резервира и през август. В тази много непредвидена обстановка за Гърция, която се трансформира в чист експортьор на електрическа енергия, до момента в който обичайно е чист вносител, страната оказва помощ на балканските си съседи да се оправят с острия дефицит на електрическа енергия.

Успоредно с внезапното повишаване на цените на природния газ и електрическата енергия в Европа страните от Западните Балкани са в допълнение наранени от проблеми с производството и доставките. В огромна част от района като Сърбия, Косово и Северна Македония, лимитираната наличност на въглища и техническите проблеми във въглищните топлоелектрически централи доведоха до понижено произвеждане и нараснала потребност от импорт.

Това лято Гърция не е изправена пред проблеми с производството на електрическа енергия, към момента внася относително на ниска цена съветски газ и разполага с товари от полутечен природен газ. Според разпоредбите на взаимосвързания пазар, електрическата енергия минава от по-достъпните към по-скъпите пазари. Затова търговците на сила в този момент могат да се възползват от по-ниската цена в Гърция и да я продават там, където цената е по-висока.

Според последните данни на Независимия оператор за транспорт на електрическа енергия (IPTO) за юли страната фрапантно е нараснала износа си и е станала чист експортьор още на втория месец тази година.

През юли Гърция е изнесла: 351 GWh за Италия, 253 GWh за Албания и 184 GWh за Северна Македония. Износните естествени потоци се усилиха с 976% в съпоставяне със съответния месец на предходната година.

Следва да се означи, че подводната междусистемна връзка сред Гърция и Италия спря да действа на 19 август и се възнамерява да остане изключена до 3 септември заради механически проблеми.

Резултатът е, че гръцкият експорт за Италия и назад е редуциран до нула през този интервал. Като се има поради, че Италия е директно наранена от повишението на цените на електрическата енергия във Франция, през тези дни Гърция съумява да поддържа цената на едро на електрическата енергия по-ниска от тази на Италия.

Разликата в пазарните цени води до по-голям експорт.

Италия има връзка с Гърция и с Албания. Тъй като сега единствено последната е в употреба, Гърция е отчасти предпазена от нарастването на цените в Италия. За разлика от тях Западните Балкани са по-силно изложени на високите италиански цени, заради което за тях е финансово преференциално да внасят гръцка електрическа енергия.

Фактът, че Гърция поддържа по-ниска цена от Италия, значи, че тя може да изнася повече електрическа енергия за Албания и Северна Македония, стига междусистемните им връзки да го разрешават. Тази електрическа енергия може също по този начин да докара до дребна, само че измерима косвена разлика в цените на едро в други страни, ситуирани по-на север, като да вземем за пример Сърбия, която също е изправена пред обилни проблеми с производството си.

На 26 август Гърция е изнесла 130 MWh за Албания, 129 MWh за Северна Македония и 20 MWh за България или общо 279 MWh. Три дни по-късно изнесените количества електрическа енергия за Албания бяха 159 MWh и 129 MWh за Северна Македония, като упованията наклонността на повишаване да продължи.

Режим на тока и енергийна рецесия в района

На 15 август мрежовият оператор на Косово KEDS разгласи, че стартира режим на тока в страната поради неналичието на задоволително произвеждане на електрическа енергия. Високите цени на европейските пазари пък прави неосъществим вноса. Режимът е шест часа с електрозахранване и два часа без.

В началото на август Народното събрание разгласи изключително състояние поради енергийната рецесия, което дава опция на държавното управление да подхваща всевъзможни ограничения, с цел да се оправи с проблемите.

Косово разчита главно на въглища (90%) и възобновими енергийни източници за производството на електрическа енергия. В момента обаче половината от мощностите са в планов ремонт, с цел да бъдат готови за зимните месеци. Тогава потреблението на електрическа енергия скача повече от два пъти, защото домовете се отопляват с електрическа енергия.

Няколко дни по-късно, на 25 август, държавното управление на районен съд Македония също разгласи спешна обстановка по повод доставките на топлинна сила в региона на град Скопие и в доставките на електрическа енергия на национално равнище. И двете решения ще стартират да се ползват от 1 септември и ще работят за период от 30 дни.

От началото на септември влизат в действие ограниченията за икономисване на електрическа енергия, които ще важат до края на март идната година. Комисията за публично-частен разговор ще се трансформира в спешен орган, посредством който държавното управление и бизнесът ще работят взаимно в посока справяне с енергийната рецесия. Компетентните институции увериха, че през идния зимен интервал ще има ток и че рестриктивните мерки не са алтернатива, в случай че се осъществят проектите на електроенергийната промишленост на Северна Македония.

Министърът на стопанската система Крешник Бектеши съобщи неотдавна, че се водят диалози с министерствата на енергетиката на Сърбия и България, с цел да не се стопират трансгранични мощности и да няма проблеми със снабдяването на потребителите на свободния пазар.

В очакване на идната зима, която се дефинира като най-тежката за последните 70 години, държавното управление одобри на 16 август пакет от ограничения за икономисване на електрическа енергия, който би трябвало да влезе в действие от 1 септември.

С тях държавните институции имат съответни отговорности, които би трябвало да съблюдават, като изключване на декоративното осветяване по фасадите на публични здания и монументи на културата, неизползване на крушки при задоволително светлина, слагане на климатиците на температура не по-ниска от 27ºС през летния сезон и не по-висока от 20ºС през отоплителния сезон, да сменят старите крушки с икономични и да изключват компютрите. Пакетът от ограничения за икономии включва и рекомендации към жителите и компаниите. С пакета от спестовни ограничения се планува икономиите да са до 15%.

В Сърбия съвсем несъмнено ще има режим на тока през зимата. Въпреки че електроенергийната компания на Сърбия изрично отхвърля това, в сръбските медии се появиха изказвания, че се възнамеряват спирания на тока.

" Няма да има задоволително ток и огромният въпрос е дали ще може да се внесе нужната електрическа енергия. Дори и да има остатъци на тържищата за електрическа енергия, EPS /Националната електрическа компания на страната, бел. ред./ няма пари и няма от кое място да ги заеме ", твърди източник, непосредствен до електроенергийната компания на Сърбия. А повода, заради която компанията не може да изтегли заем, е че " е изцяло безсмислено EPS да тегли заеми, с цел да купува ток на цена от 750 евро и да го продава на 45 евро за мегаватчас ".

Експертите предвиждат, че тази зима на EPS ще липсват общо 2,2 милиона киловатчаса електрическа енергия. Според настоящите цени на електрическата енергия на фондовите тържища, това значи, че Elektroprivreda Srbije ще би трябвало да заплати към 1,5 милиарда евро за изчезналите количества през зимния сезон. А компанията не разполага с тези средства.

При подобен дефицит потребителите ще останат без ток за по-дълъг интервал от време.

Министърът на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович съобщи, че няма проекти за ограничение на електрическата енергия за семействата, нито че държавното управление е взело решение да усили цената на електрическата енергия за стопанската система и че проектът на страната е да обезпечи повече произвеждане на електрическа енергия.

Министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали, обаче, заяви, че цената на електрическата енергия за стопанската система ще се усили.

Ролята на България

На фона на тази мрачна вероятност е добре да се посочи мястото и ролята на България при разрешаването на настъпващата в прилежащите страни електроенергийна рецесия.

През първата половина на 2022 година България се подрежда на трето място в Европа по чист експорт на електрическа енергия в безспорни стойности. Данните на енергийния тинк танк Enappsys демонстрират, че страната е изнесла чисто 6.6 ТMWh ток към други страни, като най-често това са прилежащите Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия.

По време на присъединяване във форума на районната платформа Re-Source Southeast Hub българският министър енергетиката Александър Николов заяви, че на Балканите има голямо търсене на електрическа енергия, което прави цените при съседите ни едни от най-високите в Европа.

Според оценки на специалисти, българските мощности задоволяват всички вътрешни потребности и има голям остатък на ток, който може да се изнася за прилежащите страни.

Погледнато чисто финансово, високите цени на електрическата енергия в Европа в действителност носят дивиденти на България тъй като посредством износа на ток българските енергийните сдружения записват големи доходи. Отделен въпрос е по какъв начин тези доходи биха могли да компенсират високите разноски за електрическа енергия за българските консуматори.

Анализът е квалифициран от Международния отдел на БГНЕС.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР