Преди дни в България с почести пристигнаха мощите на Св.

...
Преди дни в България с почести пристигнаха мощите на Св.
Коментари Харесай

Мощите на Кирил и Методий: Истински или фалшификат?


Преди дни в България с почести дойдоха мощите на Св. Св. Кирил и Методий. Те са оставени за поклонение в „ Св. Неделя “ и към този момент два дни пред храма има големи опашки от вярващи, които желаят да се поклонят пред тленните остатъци на братята просветители.

В същото време в обществото има спор дали тези мощи са същински или фалшификат. Според проф. Лиляна Симеонова, историк от Института по балканистика на Българска академия на науките, мощите на Методий са безспорен фалшификат, защото не е ясно къде е заровен той.

„ Няма никакви исторически извори къде е заровен. Няма документални свидетелства, които да демонстрират, че имало мощи на Методий, които са били почитани “, сподели Симеонова.

По думите ѝ бизнесът с мощи и християнски светини е извънредно рентабилен и постоянно се случва да се прекланяме пред имитации. „ Живеем в XXI век, не е задоволително към този момент някой божи човек да каже нещо и всички да му имат вяра. Има просвета, има и религия. Аз съм от страната на науката “, сподели Симеонова.

„ Тези мощи или са реплики на изгубени свещени предмети, или са имитации и това с мощите е един печеливш бизнес “, споделя Симеонова.

Според протойерей Георги Чирганов доводите на науката са „ причини с общ темперамент “. „ Това е въпрос на религия и персонално отношение на всеки един човек “, сподели той.

Чирганов сподели за феновете на bTV и публични документи за достоверността на реликвите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР