Преди дни стана ясно, че комисията, която работи по уточняване

...
Преди дни стана ясно, че комисията, която работи по уточняване
Коментари Харесай

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов

Преди дни стана ясно, че комисията, която работи по уточняване на противоречивите исторически въпроси сред Северна Македония и България, още веднъж не е постигнала единодушие по отношение на Гоце Делчев. Пред bTV някогашният ни дипломат във Ватикана и член на взаимната българо-македонска експертна комисия проф. Кирил Топалов призна, че това е било предстоящо, защото точно Гоце Делчев е една от фигурите, които македонизмът е приел за свое знаме.

Той изясни, че по време на полемиката българските специалисти от комисията са помолили македонските си сътрудници да цитират изворите, от които черпят историята си, само че те не са могли да го сторят.

Оказа се, че македонците не познават историческите си извори, съобщи проф. Топалов.

Той изясни, че македонците се пробват да наложат тезата, че Гоце Делчев е македонец, тъй като е роден в Кукуш. Проф. Топалов обаче е безапелационен, че Гоце Делчев е българин и датата за честване на паметта му не би трябвало да бъде 7 октомври, както оферират специалистите от Северна Македония.

Той съобщи, че съзнанието в обществената общественост в Македония е промито. " Още от дребни децата ги учат, че са македонци, а не българи, че българите са били варвари, фашисти и окупатори ", разясни той.

Според него най-важното е да успеем да накараме македонския теоретичен хайлайф да признае събитията до Втората международна война, защото до тогава те имат българско национално съзнание, макар че са отвън границите на страната ни.

Проф. Топалов призна, че обстановката се трансформира след Втората международна война.

Съзнание, изграждано доста десетилетия, не се трансформира за няколко месеца, безапелационен бе той.

Припомняме, вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той уточни, че българската част на комисията е отказала да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз.

Впоследствие тематиката разяснява и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която съобщи, че България няма да прави компромис с историята и истината. " От Северна Македония не желаеме нищо повече от истината ", сподели тя и дефинира действието на Георги Димитров като едно от най-големите изменничества.

Захариева се срещна и с своя сътрудник от македонска страна Никола Петков, когато сподели, че общите историческите въпроси са най-важните детайли от Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред България и Македония. Пред Петков тя също съобщи, че страната ни ще се застъпи за истината и в случай че не се стигне до консенсус, София може да се отдръпна от работата на смесената комисия. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР