Преди дни съветът реши да прати на министрите на правосъдието

...
Преди дни съветът реши да прати на министрите на правосъдието
Коментари Харесай

ВСС предлага вдигане на десетки съдебни такси frognews.bg

Преди дни съветът реши да прати на министрите на правораздаването и финансите предложенията за промени в Закона за държавните такси, в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), в Тарифа №1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правораздаването, както и в Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилища по Граждански процесуален кодекс. Дали те ще станат факт зависи от Министерския съвет, който приема двете цени, и от Народното събрание, който би трябвало да промени закона, в случай че Министерски съвет му предложи.

 

" С препоръчаните промени се цели актуализиране на размерите на простите такси, събирани от органите на правосъдната власт и привеждането им в сходство с икономическите условия в страната и с разноските, нужни за осъществяване на услугата или за даване на правото ", стимулира се Висш съдебен съвет.

 

За тъжби, по които се образуват наказателни каузи от частен темперамент (като за клюка и засегнатост, например), се предлага таксата да нарасне от 12 лева на 14 лева За частни тъжби по наказателни каузи от частен темперамент сега се дължат 5 лева, а Висш съдебен съвет предлага таксата да стане 6 лева Също с лев е и заложеното нарастване по молби за реабилитация, по които сега се заплащат 6 лева

 

С 10 лева се предлага да се усили минималната такса за искова молба. Както е известно таксата е 4% от цената на желае, само че Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Граждански процесуален кодекс, показва, че се заплащат минимум 50 лева Сега Висш съдебен съвет предлага да са 60 лева Същата е и препоръчаната минимална такса за гражданския иск в наказателния развой.

 

За делата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди съгласно Висш съдебен съвет таксата за жители, еднолични търговци и юридически лица с нестопанска цел би трябвало да стане 12 лева (сега 10 лева.), а за останалите юридически лица – 30 лева (сега 25 лева.). По неоценяем иск да се събира такса до 90 лева (сега 80 лева.), само че не по-малко от 35 лева (сега 30 лева.), предлага правосъдният съвет.

 

По каузи за бракоразвод за завеждане на исковата молба сега се заплащат 25 лева и се предлага таксата да стане 30 лева Висш съдебен съвет предлага при решение на делото да се дължат 60 лева (сега 50 лева.), само че не по-малко от 23 лева (сега 20 лева.). А таксата при допускане на бракоразвод по взаимно единодушие да е до 45 лева (сега до 40 лева.).

 

При отменяне на молба за подялба и при преустановяване на дело не по конвенция да се събира такса до 115 лева (сега 100 лева.), само че не по-малко от 30 лева (сега 25 лева.).

С лев да се усили таксата по молба за издаване на изпълнителен лист и от 5 лева да стане 6 лева, е друго от предложенията.

 

30 лева да е и таксата във всички случаи на формирано гражданско дело, които не са категорично уредени в цената, предлага Висш съдебен съвет. Сега се дължат 25 лева

Висш съдебен съвет предлага таксата за поръчителство на предстоящ иск да стане 45 лева (сега 40 лева.), за поръчителство на доказателства – 23 лева (20 лева.), а за налагане на обезпечителни ограничения, когато акт на Европейския съюз планува това – 60 лева (сега 50 лева.).

При подаване на молба за оповестяване в неплатежоспособност на едноличен търговец сега се дължат 50 лева, правосъдният съвет предлага таксата да стане 60 лева За неплатежоспособност на търговски сдружения и други юридически лица нарастването на таксата е от 250 лева на 290 лева

 

Увеличение от два лв. предлага Висш съдебен съвет на таксата за обжалване на административен акт, която заплащат жителите, фондациите и сдруженията и по този начин тя от 10 лева да стане 12 лева Останалите юридически лица и търговците сега заплащат по 50 лева за завеждане на административно дело и се предлага таксата за тях да стане 60 лева

По делата за пенсионно, здравно и обществено обезпечаване и подкрепяне за касация сега жителите и едноличните търговци дължат 30 лева, които съветът предлага да се усилят на 35 лева А таксата за всички организации е 200 лева, само че съгласно Висш съдебен съвет следва да стане 230 лева

 

Висш съдебен съвет е изготвил разбор, който сочи, че междинният размер на прихода от дело е паднал доста. Докато през 2010 година междинният размер на таксата, събирана от съдилищата по Граждански процесуален кодекс за едно дело, е бил 81,87 лева, 10 години по-късно той е " паднал " на 64,56 лева Общата сума на приходите от правосъдни такси през 2010 година е била 112,7 млн. лева, а през 2020 година е 75,7 млн. лева Същевременно разноските по едно дело нарастват. Така през 2010 година те са били 71,65 лева на дело, а през 2020 година към този момент са 148,16 лева

 

Според Висш съдебен съвет междинният размер на таксите сега е недооценен по отношение на темповете на повишаване на разноските, на смяна на каузи на доходи и разноски, както и съгласно динамичността на инфлацията и приходите. Затова съгласно съвета междинният размер на таксата би трябвало да бъде 74,76 лева, т.е. корекцията ще бъде с 16%. Ако това бъде възприето, се чака приходите от правосъдни такси по Граждански процесуален кодекс да се усилят с 2,6 млн. лева, или с 3,5%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР