Преди дни руски официален говорител за първи път нарече войната

...
Преди дни руски официален говорител за първи път нарече войната
Коментари Харесай

Край на специалната операция, във война сме. Само реторика ли е смяната на езика в Кремъл?

Преди дни съветски формален представител за първи път назова войната " война ". Действието не е инцидентно, счита Стефан Попов. То маркира смяна в метода на легитимация на нашествието и е обръщение на първо място към самите руснаци. Ето за какво.

Между 15 и 17 март 2024 година Руската федерация организира избори за президент. Владимир Путин взема 88% от гласовете при 77% интензивност. Пет дни по-късно, на 22 март, прессекретарят му Дмитрий Песков споделя пред съветски публицисти, че Русия е в положение на война.

Това първо произнасяне на думата „ война “ от формален представител е знак за промяна на езика вътре в Русия. За 25 месеца война думата „ война “ беше неразрешена, а произнасянето ѝ водеше до арести. Сега изразът „ специфична военна интервенция “ се сменя с „ война “.

Какво значи това, като се изключи че след 88% на изборите Путин още по-самоуверено си играе с нови изрази?

„ Война “ не е инцидентна дума. Тя маркира промяна във формите на легитимация на войната. И несъмнено, е напълно за вътрешна приложимост.
Послание към самата Русия
Песков изяснява, че нашествието е почнала като „ специфична военна интервенция “, само че с включването на съвкупния Запад тя, не по волята на държавното управление на Русия, в този момент прераства във война.
„ Ние сме във война “ е манифест, с който стартира следващият мандат на Путин
Доскоро нашествието е била интервенция (нещо по-скоро техническо, „ оперативно “), само че през днешния ден Русия, заради намесата на Запада, е въвлечена във война. „ Ние сме във война “ е манифест, с който стартира следващият мандат на Путин.

Войната има други учредения, други цели, средства, мащаб, други времепространствени параметри. Разликата сред интервенция и война алармира поврат, парадигмална смяна. Тя действителна ли е? Или е единствено въпрос на изразителност?
Промяната е обръщение към самата Русия
Преди всичко смяната е обръщение към самата Русия. По целия свят нахлуването в Украйна се назовава война, престъпно деяние, политическо закононарушение, а също закононарушение против човечеството и закононарушение на експанзия. Дори „ война “ е евфемизъм, тези изрази показват каква война, точно незаконна. Но в Русия не беше по този начин допреди десетина дни.

Второ, думата война е проява за ново равнище на увереност, нови упоритости, нов фронт срещу… към този момент освен Украйна и нейните югоизточни области, само че и Запада.

Тази промяна свързва по-тясно актуалните проекти на Русия с есето на Путин от 21 юли 2021 година с показателното заглавие " За историческото единение на руснаци и украинци ". Най-важно в него е радикалното отклоняване от нормите и институциите на пост-военния свят.

Вместо суверенни държави-субекти, интернационалните режими като Организация на обединените нации, международноправен език и връзки тази великодържавна фикция приказва за античност, нации, обичаи и основно история. А историята съгласно Путин демонстрира, че трите славянски народа – руснаци, украинци и белоруси – са един народ, с общ генезис в Древната Рус. Оттук и с Тъкър Карслън, че войната е вътрешна, с детайли на революция.
 Опорните точки на Кремъл. Какви неистини изрече Путин пред Тъкър Карлсън  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
" Операция " в името на Древна Рус?
Това комплицирано есе можеше да се счита за лична фикс идея на съветския президент, който се е увлякъл от митологията. Дори след нашествието през февруари 2022 година то можеше да бъде подминавано като персонална, въпреки и неуместни за държавен глава мечти.

Западният наблюдаващ – политик, специалист, боен пълководец и прочие – знае, че войните се водят по друга логичност, а не поради Древната Рус. Тя може би е съществувала към 9-13 век, само че по-скоро е въобразена в Русия през 19 век, както става с митологичните пред-истории на националните страни. (За разлика от съветското говорене западният език се връща към термините „ въздържане “, „ въздържане “, „ домино резултат “ и др.)

От няколко дни обаче на аматьорската президентска лирика би трябвало да се гледа по-сериозно. Тя дефинира ново съображение на войната.

Очевидна е обикновената нужда да смениш „ специфична интервенция “ с „ война “. Просто няма такава специфична интервенция, която продължава години и отново си остава интервенция. Все едно да наречеш Втората международна война „ интервенция “.
Путин се готви за огромна война, което се подсказва и от съветската индиферентност от договаряния
„ Война “ обаче не е единствено дума за изложение, тя има по-далечни следствия. Путин се готви за огромна война, което се подсказва и от съветската индиферентност от договаряния.

Голямата война изисква забележителна нова готовност на човешки сили, за която Путин към този момент подписа декрет за 150-200 хиляди до лятото. Това на собствен ред ще я приближи до двата огромни града, Москва и Санкт Петербург . До през днешния ден те са ваксинирани против картината на заличаването и всеобщата гибел. Сега следва войната да ги посети, с целия си несъизмерим призрачен сън и да им взриви всекидневието и виталния свят.

По тази причина Путин се нуждае от нова легитимираща формула в прехода от по-невинното „ интервенция “ към радикалното „ война “. И такава формула Путин, идеолозите към него и Руската православна черква откриват в обратно в историята, в една ретроспекция от 1000 години, плод на мъчително развинтена фикция. Дали сходен мит ще въодушеви съветските бойци следва да се види.
А схваща ли Западът какво се случва?
Преходът към война е тотализиращ. Войната не е интервенция, a екзистенциално разбиране. Тя слага в риск съществуването на огромни групи хора, цели общество, страни, народи, както и да ги назовем. И по всичко проличава, че Путин е решен не просто и единствено да премаже Украйна, което не му се удаде, а да милитаризира до нужния най-много съветското население с цел да възвърне завета на Древната Рус.

Преходът от интервенция към война е самопризнание за неуспех на една дълга политика от анексията на Крим 2014 през нашествието 2022 до през днешния ден. Но в случай че 88% те избират отново, даже в избори, които повече наподобяват на „ специфична интервенция “, какво ти пука? Можеш да продължиш своята „ Свещена война “, както я назовава Московската патриаршия. Руският президент към този момент е подготвен да влага напълно народа си, режима си и себе си в своята рискова илюзия.

При такава прогноза западните страни дават ли си ясна сметка какво желаят?

Имат малко останало време за дефинитивно решение преди все по-вероятната лятна атака. Говорим за над 50 страни по света и 120-130 членове на Асамблеята на Организация на обединените нации, които схващат в друга степен гигантския риск за целия свят от една съветска победа. Ако не престават да разиграват ориста на Украйна във вътрешно-политически раздори (Конгреса на САЩ) и да я пресмятат спестовно в бюджетни таблици (Германия на Шолц), би трябвало да се готвят за рухването на Киев, само че и оттатък него.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР