Преди да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство

...
Преди да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Преди да връчи втория мандат, Радев гледа как убиват президента

Преди да връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава отидоха във вторник вечерта на спектакъл. Двамата изгледаха от формалната ложа на Народния спектакъл " Иван Вазов " нашумелия театър на Явор Гърдев „ Опашката “ по едноименния разказ на Захари Карабашлиев. Във фокуса са президентски избори в България, които, съгласно романа и постановката са изпълнени с интриги, обрати, убийства, долнопробност и свирепост.

Постановката на Явор Гърдев, който е направил и театралната акомодация, е шлагер в афиша на плевенската натрупа.



Владо Карамазов е в ролята на кандидат-президент, повдигнат и подсилен от задкулисието

В пиесата прочут публицист, в разцвета на силите си, получава предложение от неразбираема политическа конструкция да се включи в кандидат-президентската конкуренция. Предложението идва като гръм от ясно небе и в началото наподобява неуместно. Писателят позволява концепцията за кандидатирането си едвам откакто законспириран представител на политическото задкулисие, боравещ с вътрешна информация, предлага услугите си за промоция на кандидатурата му измежду голяма електорална маса.

Не закъснява и моментът, когато авторитетни играчи на дълбоката страна стартират да се прегрупират в поддръжка на кандидатурата му и декларират подготвеност да влагат съществени средства в акцията му. Убеден най-сетне в действителния си капацитет да завоюва оспорваната политическа конкуренция, писателят дефинитивно се поддава на изкушението да влезе в битката за президентския пост.

Междувременно обаче се случва нещо смущаващо, притеснително, необичайно и необяснимо, което заплашва освен да постави кол в колелата на политическата му кариера, само че и да промени напълно и необратимо живота и ориста му.



В ролята на писателя, продал душата си поради президентския пост, е Владимир Карамазов. В неговия наставник – същинска емблема на злото и задкулисието от Държавна сигурност, се превъплъщава Михаил Билалов.

Кандидат-президентът, който има всички шансове да завоюва борбата, не съумява обаче да осъществя желанието си, защото е погубен по време на избирателен протест. Президентът Румен Радев изгледа изключително деликатно точно тази крайна част на постановката, описаха фенове пред Lupa.bg, участвали през вчерашния ден вечерта в Народния спектакъл.

Политическата ирония беше показана пред препълнената зала на Народния спектакъл, като измежду гостите бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова и брачният партньор ѝ проф. Андрей Йотов.



В останалите облици влизат Надя Керанова – брачната половинка на основния воин, която се снабдява с опашка, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Светлата Янчева, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Александър Кънев, Ованес Торосян и Асен Данков.

Проектът „ Опашката “ е от най-големите мениджърски триумфи на Васил Василев, който беше шеф на плевенския спектакъл, преди да завоюва на конкурс шефското място в Народния.

Представлението, режисирано от Явор Гърдев, буди интереса на софийската аудитория, защото е притежател на Награда " Аскеер " 2022 за най-хубаво зрелище, а звездата от трупата на Народния спектакъл Владимир Карамазов е отличен с Награда " Икар " 2022 за водеща мъжка роля.



Захари Карабашлиев изгледа спектакъла по своя разказ " Опашката " при гостуването му на сцената на Народния спектакъл

Връзката с обществеността е значима за идването на власт, само че два пъти по-важна - за оставане на власт. Но дано не се заблуждаваме - те не са всесилни ", съобщи писателят Захари Карабашлиев пред Българска телеграфна агенция във връзка софийската премиера на " Опашката " по едноименния му разказ.

" Идеята е не ние да влизаме в политиката, а да живеем по този начин, че да изкараме политиката от всекидневието си ", разяснява той. По думите му една пиеса би трябвало " да вълнува и замисля, да разсмива и разплаква ". " От реакциите по време на представлението, а и по овациите по-късно, нямаше подозрение, че пиесата е развълнувала феновете, т.е. изпълнила е ролята си ", споделя още той.

Снимки: Стефан А. Щерев

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР