Преди да бъде реформирана, българската съдебна система изглежда ще бъде

...
Преди да бъде реформирана, българската съдебна система изглежда ще бъде
Коментари Харесай

Корумпираните остават, сменят само дилърите

Преди да бъде реформирана, българската правосъдна система наподобява ще бъде прочистена - не от корумпираните, а от дилърите си. Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, изчезна преди 7 месеца и не се знае жив ли е или мъртъв, а предходната седмица беше погубен Мартин Божанов-Нотариуса.
Мрежи за въздействие
Тези хора са направлявали мрежи за въздействие в правораздаването, били са в контакти със съдии и прокурори, на които са давали поръчки по същия метод, по който висши политици разпореждат на регулатори. Но през всичките тези години, в които са “уреждали ” правораздаване, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите не са ги пипнали с пръст, освен това - в някои случаи наподобява, че са разпъвали чадър.

Влиянието на медиаторите, а с него и хипотетичният размер на корупция в българската правосъдна система, станаха известни с помощта на работата на Антикорупционния фонд (АКФ) и неколцина публицисти. Застреляният Божанов да вземем за пример изскочи в следствие на АКФ през 2021 година, обвързвано със задържането на предприемача Веселин Денков по обвиняване за присъединяване в незаконна група. Показано е видео, от което излиза наяве, че са поискани най-малко 100 000 евро за свободата на предприемача. Двама души, единият от които Нотариуса, поискали парите, с цел да уредят проблемите му.
Няма човек, няма проблем
За обществото е от голяма важност кои са магистратите, получавали поръчки от Еврото и Нотариуса - тези, които са пълнели ресторанта “Осемте джуджета ” и са влизали със специфични карти за достъп в частния клуб наоколо до Специализираната прокуратура. “Тази повторяемост може би би трябвало да ни наведе на мисълта, че има очистване на водачите на такива организации, с цел да не стане публично притежание информацията, с която разполагат ”, съобщи преди ден по bTV юристът от Антикорупционния фонд (АКФ) Андрей Янкулов.

Екип на АКФ разкри какво се е случвало в ресторанта, разказвайки през 2020 година историята на предприемача Илия Златанов, огласил връзките сред Петьо Еврото, депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Спецпрокуратурата и опита за кражба посредством насила на компаниите от групата на най-големия производител на асансьори в България “Изамет ”.

В предаването на БНР “Политически НеКоректно ” през вчерашния ден депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков напомни, че Еврото е протеже на доближения на Ахмед Доган и някогашен началник на националното разследване Ангел Александров. Преди време уеб сайтът Биволъ заяви, че точно Александров предлага на Висш съдебен съвет младият Пеевски да бъде назначен за следовател, въпреки да няма юридически стаж. През юли 2020 година в изявление за Дойче Веле водачът на “Да, България ” Христо Иванов съобщи, че “публично известната професионална биография на прокурора и следователя Петров е нещо като енциклопедия за проникването на Движение за права и свободи и Пеевски в правосъдната власт ”
Какво се случва след “чистачите ”
Петьо Еврото към този момент го няма, а Движение за права и свободи и Пеевски отстранени ли са от правосъдната власт - или ще запазят завладения периметър като сътрудници в ръководещото болшинство? След като Иван Гешев освободи поста на основен прокурор, политиците не са подлагали на критика прокуратурата, която приключи знакови следствия против водача на ГЕРБ Бойко Борисов, също и инспекцията против съпредседателя на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков за декларацията за поданството му. Същата тази прокуратура по този начин и не е повдигнала обвинявания на Нотариуса за насила към съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров по следствие от 2021 година, заплашвани да вземат решение каузи в негова изгода.

След убийството му депутатите от ПП-ДБ Антоанета Цонева и Надежда Йорданова, някогашен правосъден министър, насочиха питания към вътрешния министър Калин Стоянов и Софийската градска прокуратура дали против Божанов е имало формирани производства. Едва ли е от голяма важност към този момент какъв ще е отговорът. По-същественото е по какъв начин и дали конституционните промени могат да трансформират безотговорност, съществуваща от години – тези, които посредничат сред подсъдими, прокурори и съдии, а и разполагат с тесни контакти в Министерство на вътрешните работи и ДАНС, уреждат правораздаване по поръчка на клиента, за което прибират пет-шестцифрени суми.

Предстоят значими избори в правосъдната система, наесен - и на основен прокурор, а актуалният краткотрайно изпълняващ функционалностите Борислав Сарафов, който без подозрение ще е претендент, е идвал за “работни срещи ” с Петьо Петров в “Осемте джуджета ”. Освен фотография, удостовери го в изявленията някогашната брачна половинка на Еврото - “ако не всеки ден - през ден ” - както и че Сарафов и Петров били съдружници, само че единият е работел в системата, а другият отвън нея. Разпоредената от Сарафов инспекция на работата по случая “Осемте джуджета ” завърши с предложение за налагане на дисциплинарни санкции на четирима прокурори и трима следователи.
Доказателства за честност
Най-съществено за обществения интерес при подбора на магистрати за прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, за инспектората и други позиции е техният интегритет и доказването му, наред с професионализма. За да се повярва в справедливостта на правосъдните решения, първо би трябвало да се повярва в честността на правораздаващите. А честността би трябвало да бъде забелязана, с цел да ѝ се повярва, както споделят адвокати. Проверките за честност на бъдещите претенденти и оптималната бистрота на данните са от голяма важност освен поради политическите упоритости на конституционните реформатори. Едно увещание за склонност от ДАНС да вземем за пример, където въздействат разнообразни политически ползи, а и със чиновници, правили услуги на Еврото и Нотариуса, няма да е задоволително.

Ако имената на забърканите в схемите на Еврото и Нотариуса съдии и прокурори не станат известни, в случай че не стане ясно къде е укритият отчет с офшорните сметки на магистрати, кой от конституционното болшинство ще подсигурява, че някои от тях няма да заемат нови по-високи постове. В противоположен случай излиза, че корумпираните магистрати остават, а сменят единствено дилърите.

*Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР