Преди 90 години в СССР приключи първата петилеткаОт много години

...
Преди 90 години в СССР приключи първата петилеткаОт много години
Коментари Харесай

Скок, който историята не познаваше

Преди 90 години в Съюз на съветските социалистически републики завърши първата петилетка

От доста години слушам думата „ скок “ от устите на нашите чиновници, само че пробив в никакъв случай не е имало и няма. Освен това темповете на икономическо развиване на Русия паднаха под междинните за света. Според МВФ през 1992 година делът на Русия в международния Брутният вътрешен продукт е бил към 5%. До 2008 година той е понижен до 3,68%. В края на 2021 година - 3,07%. А до края на 2022 година се чака той да бъде доста по-нисък от 3% (най-вероятно към 2,7%).

Още през 90-те години Русия беше качена на релсите на подвластния капитализъм. Страната се трансформира в " стопанска система на тръбите ", обслужваща стопански развитите страни на Запада. За Русия беше мъчно да излезе от релсите на подвластния капитализъм, само че сериозната борба сред Русия и груповия Запад, почнала след 24 февруари 2022 година, й дава късмет. Алтернативата на развиването би трябвало да се търси в личната история.

На 31 декември се навършват 90 години от завършването на първата петилетка в Съюз на съветските социалистически републики. Започва на 1 октомври 1928 година, като в това време се трансформира при започване на руската индустриализация, а нейният мотор е Й.В. Сталин.

Идеята за дълготрайно обмисляне на руската стопанска система витае във въздуха от началото на 20-те години. На 22 февруари 1921 година с разпореждане на Съвета на националните комисари на РСФСР е основана Държавната планова комисия към Съвета по труда и защитата на РСФСР (Госплан РСФСР). Госплан на РСФСР е основан „ за създаване на обединен проект за национално стопанство въз основа на проекта за електрификация, утвърден от VIII конгрес на Съветите, и за общ надзор върху осъществяването на този проект “.

Смята се, че планирането се е появило от момента, в който е основан Държавният комитет за обмисляне на РСФСР. Този първичен Госплан обаче беше ненапълно сходен на днешното Министерство на икономическото развиване, което също твърди, че се занимава с обмисляне, само че „ индикативно “. Всъщност това е прогнозиране и всички участници в икономическата активност са поканени да употребяват прогнозните оценки на ведомството като „ управление “, когато вземат своите решения. Освен това руският Госплан от времето на НЕП приготвя годишно за идната година по този начин наречените контролни числа, които трябваше да служат като насоки за всички браншове на националната стопанска система.

Много точки над " i " по въпроса за планирането бяха сложени на XV конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз (б), който се организира през декември 1927 година Конгресът одобри резолюция „ За инструкции за сформиране на петгодишен проект за националното стопанство “. Нямаше съответни числа и съответни планови цели. Директивите бяха набор от правила на обмисляне.

Предлагаше се да се решат главните въпроси на стратегически позиции: съотношението на индустрията и селското стопанство, тежката и леката индустрия, натрупването и потреблението. Държавният комитет за обмисляне на Съюз на съветските социалистически републики, Висшият съвет на националното стопанство и други управителни органи на националното стопанство на страната получиха от партийното и държавно управление и персонално от И.В. Сталин, много ясна техническа задача за преструктуриране на планирането на националната стопанска система.

Първо, тя би трябвало да бъде обвързвана със тактиката за индустриализация на страната и да стане най-важният инструмент за осъществяване на тази тактика.

Второ, планирането не би трябвало да се лимитира до небосвод от една година. Беше належащо да се премине към петгодишно обмисляне, разделяйки петгодишния проект на годишен, тримесечен и даже месечен.

Трето, планирането би трябвало да стане инструкция. Тоест, проектът стана в действителност наложителен.

Четвърто, планирането би трябвало да стане " секторно " и " междусекторно ". Под националния проект са проектите на националните комисариати, под тях са проектите на началниците на тръстовете, под тях са проектите на предприятията. Националният проект би трябвало да има с изключение на секторен прорез и пространствено измерение (планове на съюзните републики и проекти на областите и самостоятелните републики).

Пето, проектите би трябвало да се състоят основно от естествени и физически индикатори. Индикаторите за разноските играят спомагателна роля.

На 30 декември 1927 година в Държавния комитет за обмисляне на Съюз на съветските социалистически републики е основана Централната комисия за далечно обмисляне (ЦКПП), ръководена от ръководителя на Държавната комисия за обмисляне Г. М. Кржижановски и заместник-председателите Г. Ф. Гринко и С.Г. Струмилин. Президиумът на Госплан реши да изготви петгодишен проект в две версии: първична (минимална) и оптимална (максимална).

Трябва да се означи, че първата петилетка към този момент е почнала, а окончателният вид на проекта към момента не е утвърден. На 3 ноември 1928 година Президиумът на Държавната планова комисия, откакто прегледа отчета на Гринко, предлага до 15 декември да бъде формиран окончателният начален вид. В същото време Висшият стопански съвет (неговият началник В. Куйбишев ) упорства за нуждата да се вземе най-хубавият вид като основа.

Това беше улеснено от решенията на ноемврийския (1928 г.) пленум на Централния комитет на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките, който предложи по-нататъшно усилване на растежа на тежката индустрия, доста повишение на продуктивността на труда в индустрията и доста понижаване на разноските за произвеждане. До средата на декември 1928 година Висшият стопански съвет преразгледа своя вид на оптималния проект и в допълнение усили целевите числа: напредък на цялата индустрия - със 167%, тежката индустрия - с 221% (срещу 150,2%), леката индустрия - с 130% (срещу 121, 4%).

На 23 април 1929 година държавното управление (Съветът на националните комисари на СССР) преглежда две версии на петгодишния проект: оптималната версия, направена от екипа на Висшия стопански съвет, и истинската версия, направена от екипа на Госплан. Трябва да се означи, че ръководителят на Съвета на националните комисари на Съюз на съветските социалистически републики A.И. Риков смята за оправдано да се стартира не с петгодишен проект, а с двугодишен.

И главният приоритет на двугодишния проект е да се укрепи развиването на селското стопанство, тъй че след това посредством износа на зърно и други селскостопански артикули да се получи валутата, нужна за индустриализацията. Идеята на Риков не беше подкрепена. Мнозинството от гласовете поддържаха оптималния вид на петгодишния проект, направен от Висшия съвет за национално стопанство.

И двата разновидността на петгодишния проект са показани за разискване на 16-та партийна конференция през април 1929 година Риков, Кржижановски и Куйбишев направиха презентации. Всеки отбрани своята позиция по проекта. Конференцията поддържа Куйбишев, т.е. най-хубавият вид на петгодишния проект. Ревностен съперник на оптималния вид на проекта (и частично даже първоначалния) беше Н.И. Бухарин. С решение на априлския (1929 г.) пленум на Централния комитет на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките той е отхвърлен от поста основен редактор на вестник „ Правда “, посредством който се бори и с двете версии на проекта.

Заключителният документ, озаглавен " Петгодишен народностопански проект за интервала 1928/29-1932/33 година " е утвърден от V Всесъюзен конгрес на Съветите, извършен от 20 до 28 май 1929 година (т.е. съвсем 8 месеца след формалното начало на петгодишния план).

За това по какъв начин вървеше осъществяването на първата петилетка е говорено и писано доста. Включително в моята книга „ Икономиката на Сталин “(М.: Институт за съветска цивилизация, издателство „ Кислород “, 2016 г.). Петилетката е изпълнена за четири години и три месеца, до 31 декември 1932 година Това е предварително.

И тук пораждат доста въпроси. Възможно ли е освен Кржижановски (защитник на първичния вид на плана) да е сбъркал, само че и Куйбишев (който реализира приемането на оптималния вид на плана)? Дали Куйбишев и неговият екип не са подценили опциите за активизиране на стопанската система на страната?

Съдейки по статистическите индикатори, би трябвало да се признае, че в доста връзки проектът не е изпълнен изцяло. Така растежът на промишлеността беше плануван на 230%, само че в действителност се оказа 224%. Но в тежката индустрия проектът е преизпълнен; действителният размер на промишленото произвеждане през 1932 година възлиза на 108% от проекта. Делът на тежката индустрия в общия размер на промишленото произвеждане при започване на петгодишния проект е 44,4%, а съгласно петгодишния проект би трябвало да се усили до 47,5%. Действителната цифра за 1932 година е 54,1%.

И имаше несъблюдение на проекта в доста връзки заради преразпределението на ресурсите в интерес на тежката индустрия, което беше подбудено от предпочитаните задания на индустриализацията.

Критиците на руската стопанска система употребяват обстоятелствата за такова несъблюдение на петгодишния проект, с цел да потвърдят неговия неуспех. Провал обаче нямаше, имаше невиждан пробив, вследствие на който Съюз на съветските социалистически републики стана втората стопанска система в света.

И.В. Сталин в своя отчет на взаимния пленум на Централния комитет и Централната контролна комисия на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките на 7 януари 1933 година, отдаден на обобщаването на резултатите от предварителното осъществяване на петгодишния проект, даде обстоен отговор на вътрешните и външни скептици, които не желаеха да признаят, че петгодишният проект се трансформира в креативна гражданска война. В заключителната част на отчета Сталин формулира няколко изводи от идеологически темперамент:

“ 1. Резултатите от петгодишния проект прекатурнаха изказванието на буржоазните и социалдемократическите водачи, че петгодишният проект е фикция, бълнуване, неосъществима фантазия...

2. Резултатите от петгодишния проект разрушиха известното буржоазно " верую ", че работническата класа не е в положение да построи нищо ново, че тя е в положение единствено да унищожи остарялото. Резултатите от петгодишния проект демонстрираха, че работническата класа е също толкоз способна да построи новото, колкото и да унищожи остарялото.

3. Резултатите от петгодишния проект разрушиха тезата на социалдемократите, че е невероятно да се построи социализъм единствено в една страна. Резултатите от петгодишния проект демонстрираха, че е изцяло допустимо да се построи социалистическо общество в една страна, защото икономическата основа на такова общество към този момент е построена в Съюз на съветските социалистически републики.

4. Резултатите от петгодишния проект прекатурнаха изказванието на буржоазните икономисти, че капиталистическата икономическа система е най-хубавата система, че всяка друга икономическа система е нестабилна и неспособна да издържи теста пред компликациите на икономическото развиване. Резултатите от петгодишния проект демонстрираха, че капиталистическата икономическа система е несъстоятелна и нежна, че тя към този момент изживява времето си и би трябвало да отстъпи място на друга, по-висша, руска, социалистическа икономическа система, че единствената икономическа система, която не се опасява на рецесии и е в положение да преодолее компликациите, които са неразрешими за капитализма, е руската система на стопанската система... "

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР