Преди 70 години на бял свят излиза една нетрадиционна за

Преди 70 години на бял свят излиза една нетрадиционна за ...

Легендарният Хипи ван стана на 70 г..


Преди 70 години на бял свят излиза една нетрадиционна за времето си кола. Само 5 години след разгрома на Германия във Втората световна война, немската индустрия успява да произведе автомобил, който ще се продава в милиони бройки и ще се превърне в символ на мира. Това е "хипарският" Volkswagen Type 2. Какво знаем за него?

Предистория

Идеята за създаването на подобен микробус се ражда през 1946 година в главата на находчив холандец, внасящ култовия "Бръмбър" на VW в своята страна. Бернардус Пон смята, че на същото шаси е възможно да се построи сравнително компактен ван, като позицията на шофьора ще бъде изнесена максимално напред, близка до пътя и висока. Така едновременно би се спестило място, но и водачът би виждал повече от пътя. Транспортирането на стоки и хора би станало по-лесно и достъпно.

Вижте как изглежда микробусът на Volkswagen, станал известен като "хипи ван" >> >> >>

Немците харесват идеята и я доразвиват. Хвърлени са усилия в подобряването на аеродинамиката, а инженерите на VW оптимизират максимално конструкцията. Двигателят е взет директно от култовия "Бръмбар", а трансмисията - от военния Kübelwagen. Производството стартира в самия край на 1949 година. Първите бройки на модела, наречен Type 2, пристигат в дилърските центрове на VW през пролетта на 1950 година.

Клиентите харесват икономичния и достъпен ван и скоро той се превръща в хит в Европа и Америка.

Хипи ванът на VW лесно се трансформира в "дом на колела"

Източник: dir.bg