Преди 55 години Мартин Лутър Кинг, водач на Афроамериканското движение

...
Преди 55 години Мартин Лутър Кинг, водач на Афроамериканското движение
Коментари Харесай

Колко афроамериканци трябва да умрат в резултат на насилствено правоприлагане?

Преди 55 години Мартин Лутър Кинг, лидер на Афроамериканското придвижване за цивилен права, беше погубен в град Мемфис, щата Тенеси. Покушението против него шокира света.

На 7 януари тази година в същия град 29-годишният афроамериканец Тайр Никълс бе пребит до гибел от пет служители на реда, предизвиквайки национално отвращение. На 27 и 28 януари в редица американски градове хората излязоха на демонстрации в символ на митинг против насилственото ликвидиране. Протестиращите скандираха „ Няма мир без правдивост “, „ Уморихме се да ни убиват, да ни бият, да ни преследват “, „ Американските служители на реда подценяват живота на хората и злоупотребяват с властта си “. Американските медии се тормозят, че гибелта на Тайр Никълс може да провокира протести, сходни на тези през 2020 година след гибелта на Джордж Флойд.

Естествено Белият дом е под съществено напрежение. Президентът Джо Байдън прикани за успокоение и изиска кметовете да се приготвят за повече евентуални демонстрации.

Дълбоко вкорененият расизъм в американската народна власт е главната причина за насилственото правоприлагане в Съединени американски щати. Данните на уеб страницата „ Карта на полицейското принуждение “ (Mapping Police Violence) демонстрират, че през 2022 година американските служители на реда са умъртвили 1186 души, от които 26% са с афроамерикански генезис, а от 2013 до 2022 година броят на афроамериканците, които са били измъчвани от полицията, са 2,9 пъти повече от белите.

Другата причина е съществуването на огромно количество оръжия в американското общество. Швейцарската Агенция за следствие на леки оръжия (Small Arms Survey) показва, че американците имат близо 393 милиона огнестрелни оръжия, като броят им е доста повече от американското население. Това усилва риска за служителите на реда в правоприлагането и принуждава те да работят принудително. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР