Преди 30 години Чили отгърна нова страница в историята си.

...
Преди 30 години Чили отгърна нова страница в историята си.
Коментари Харесай

Чили празнува 30-годишната си демокрация без шумни тържества

Преди 30 години Чили отгърна нова страница в историята си. След 17 години боен режим диктаторът Аугусто Пиночет съобщи ръководството на повдигнат на избори президент, заел се да върне демокрацията, чийто модел дълго бе хвален, само че през днешния ден е под въпрос, отбелязва Франс прес.

На фона на почнало преди четири месеца невиждано протестно придвижване, при което бяха убити 31 души, и напрегната обществена конюнктура годишнината от идването на власт на президента Патрисио Айлуин (от 1990 до 1994 г.) на 11 март 1990 година беше маркирана без особена церемониалност.

Чили усилва налозите на богатите

В деня, когато се навършват също две години от началото на втория мандат на настоящия президент Себастиан Пинера (управлявал от 2010 до 2014 година и избран отново през 2018 г.), гимназисти влязоха в конфликт със силите на реда в няколко квартала на Сантяго.

На гала в чилийската столица по случай годишнината президентът реакционер означи, че 30-те години на демократично ръководство са били потребен интервал, през който 8 милиона чилийци са се раздели с бедността и е построена същинска междинна класа.
Наред с това Пинера призна негативите, от които страда "духът на нацията ".

"Не си давахме задоволително ясна сметка за страховете и неудовлетворените потребности на нашата междинна класа. Не постигнахме задоволителен прогрес към цялостно тъждество сред мъже и дами. Не се борихме с задоволително воля против злоупотребите на едни и привилегиите на други ", съобщи президентът.

Отприщена на 18 октомври предходната година от нарасналата цената на билетите за метрото в столицата, обществената рецесия се подхрани от гнева на популацията от дълбокото социално-икономическо неравноправие и откъснатостта на политическата класа от ежедневните проблеми на огромната част от 18-те милиона чилийци.

Опитвайки се да потуши рецесията, държавно управление се съгласи да свика референдум за нова конституция. На 26 април над 14 милиона чилийци ще имат опция да се произнесат "за " или "против " съставянето на нов главен закон на страната, който да размени конституцията, призната при ръководството на Пиночет (от 1973 до 1990 г.).

Благодарение на сегашната конституция образованието пенсионната система и опазването на здравето бяха надълбоко реформирани значително в интерес на частния бранш, пораждайки дълбокото неравноправие, против което се разгласи небивалото протестно придвижване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР