Преди 24 години се активира варненското свлачище. През 2005 година,

...
Преди 24 години се активира варненското свлачище. През 2005 година,
Коментари Харесай

24 години по-късно: Какво се случва с укрепването на Варненското свлачище?

Преди 24 години се задейства варненското свлачище. През 2005 година, след интензивно строителство върху свлачището, то ескалира и пропаднаха както домовете на хората, по този начин и панорамният път, който свързва града със Златни пясъци и Северното крайбрежие.

Каква е хронологията на борбата с природата и презастрояването? Тя стартира преди 24 години и още е до средата.

„ Свлачището поражда 1998 година и обгръща ската под пътя. Първо е 50 на 50 метра. 2001 - 2005 година се засилва от време на време и доближава 250 на 150 метра, стига до пътя и го прекъсва “, споделя Ивелин Гавраилов, шеф на „ Геозащита – Варна “.

Причините са доста, споделят от „ Геозащита “. Морска абразия, геоложки градеж и главната - хората. „ Претоварването на ската от в допълнение застрояване. Периодично свлачището се засилва и най-активно е есенно зимния интервал “, споделя Гавраилов.

„ Геозащита “ прави изследване и предлага вид. Стига се и до план по тематиката, с който е осведомен на място и министърът в оставка Гроздан Караджов. „ Технологично решение за премостване на свлачището с нова мостова структура. Колоните на този мост ще са надълбоко подземен и под хлъзгащия слой. На 40 метра надолу, с цел да заловен тази естакада в здравия пласт. И този път, който не се употребява 10 години, ще проработи. Дължината на естакадата ще е към 250 метра “, изяснява Караджов.

Първоначалната сметка е за 15-20 милиона лв.. Кметът споделя, че тематиката е била на дневен ред в края на третия мандат на Бойко Борисов.

„ Поради политически промени това се забави, само че напълно неотдавна районният министър Караджов се срещна и с отчуждителни процедури плюс механически план. Вярваме, че ще се откри решение за този въпрос на две десетилетия и панорамният път ще бъде възобновен “, разяснява кметът на Варна Иван Портних.

Според ръководителя на транспортната комисия в Народното събрание, изпуснати са големи благоприятни условия да се кандидатства за средства от Европа, с които пътят да бъде възобновен.

„ Последните брегоукрепителни мероприятия във Варна са 1985 година, преди 40 години. След 1989 година не продължава този развой и нос Галата се свлече. 2014-2020 година по европейска стратегия имаше опция да се вземат огромни евросредства. Кой управляваше страната и общината - ГЕРБ. Според вас обикновено ли е да изтървеш такава опция. Румъния взе 841 милиона за подсилване единствено на Констанца, а ние сме изтървали тази опция? това не е ли безконтролно и незаконно? “, пита Борислав Гуцанов, ръководител на транспортната комисия в Народното събрание.

Проблемът е толкоз огромен, че всички политически сили този път са единомислещи, че реконструкцията е от витално значение и би трябвало да се направи бързо. Канят се да заложат парите за това в идващия държавен бюджет. А от „ Геозащита “ предизвестяват - в случай че не бъде направено нещо незабавно, има заплаха свлачището да прекъсне пътя и на друго място и да се повтори кошмарът от предишното.

Това което споделят специалистите е, че ще са нужни 12-16 месеца, избрана сума пари, тъй че тази картина на ужаса да бъде овладяна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР