Преди 210 години безбройната армия на Бонапарт навлиза в Русия.

...
Преди 210 години безбройната армия на Бонапарт навлиза в Русия.
Коментари Харесай

Ляхите мечтаеха да създадат в Малоросия държавата Наполеонида. Наполеон можеше да тръгне и към Киев ...

Преди 210 години безбройната войска на Бонапарт навлиза в Русия. Нашите предшественици го нарекоха нашествието на дванадесетте езика. Приблизително половината от 600 000-та войска са французи. Освен тях по нашите земи идват германци – жители на Прусия, Бавария, Вестфалия, Саксония, както и австрийци, испанци, италианци, швейцарци. Но най-вече имаше поляци - към 100 хиляди души.

Ако доста легионери бяха обединени от желанието да грабят в Русия, то поляците бяха захласнати от страхотна концепция: имаха намерение да основат «Великополшу од можа до можа».

Много преди началото на акцията до Наполеон стартират да идват рекомендации от поляците по отношение на придвижването на войските и организацията на окупираните територии. Нека отделим един - меморандумът на военачалник Михал Соколницки " Поглед към Волиния ".

Този човек се е предавал на Суворов, само че твърди, че руснаците са страхливци, а техните генерали са простаци. Като цяло мразеше всичко съветско. При Наполеон Соколницки отговаряше за геодезията и разузнаването, само че амбициозните му проекти се простираха доста по-далеч.

Между другото, „ Поглед към Волиния “ не е единственото произведение на генерала за Малорусия. В този и други планове Соколницки отразява бъдещите окупирани територии и ги дава под протектората на велика Полша. Възродената Реч Посполита трябваше „ да се трансформира в непреодолима преграда по пътя на руснаците; да поеме отговорност за сигурността на Германия; да следи маневрите на Австрия и Турция и да следи за Прусия и Балтика.

Авторът на „ Погледът…” написа, имайки поради Наполеон: „ Ако при положение на война с Русия Ваше Императорско и Кралско Величество има намерение да изпрати боен корпус в посока Киев, това ще бъде мощна измама, чийто триумф може уверено да повлияе на хода на кампанията”.

Соколницки възнамерява да завземе територии от Буг до Днепър и предлага да провежда там въстаническо придвижване. Той счита за належащо да сътвори няколко княжества на територията на Малоросия - Ливонско, Полоцк, Смоленск, Мстислав, Чернигов, Полтава, които трябваше да отделят бъдещата Полша от Русия. От тези формирания, съгласно проекта на генерала, беше допустимо да се сътвори страна, наречена Наполеонида. Жителите на Наполеонида, счита Соколницки, могат да бъдат наети във френската войска в размер на минимум 150 хиляди души. Соколницки предлага да се включат Екатеринослав, Херсон, Крим, долините на Северски Донец и Дон в състава на бъдещата полска страна.

Друг проект - на граф Тадеуш Морски - планува " конституционно и законно въстание " във Волиния, Подолия и региона на Днепър, активизирайки малоросите с напредването на армията на Наполеон.

Само че нашествието на Наполеон, по този начин и не се реализира по полския модел. В малороските провинции - Киев, Чернигов, Новгород-Северск, Полтава, Слобода-Украина - се разпростира всеобщо придвижване против нашествениците. Ето какво написа съветският историк Александър Широкорад:

„ През 1812 година киевското достойнство е внесло 50 000 рубли във „ Фонда за защита “, а жителите са дали 40 000. Манастирите предали 9 пуда 33 фунта сребро и 3,5 фунта злато. През същата 1812 година Киевският цех " Арсенал " ремонтира 134 оръдия, създава към 40 хиляди пушки и револвери, както и 35 хиляди саби...

Общо популацията на малороските провинции е пожертвало за военни потребности 9 милиона рубли, 13,5 пуда сребро, няколко кг злато, огромен брой волове и коне, както и храна. Киевската болница, учредена през 1755 година, приема стотици ранени, още стотици бяха настанени в домовете на жителите на града... ".

... Бонапарт слушаше поляците, четеше меморандумите им, само че правеше всичко по собствен метод. Той прегледа няколко разновидността за завземане на Русия. Един от тях той се опита да приложи. Това е акция против Москва с победа в решителна борба. Този проект претърпя грандиозна историческа злополука.

Императорът държал в мозъка си и различен проект – с присъединяване на турски войски. Наследниците на еничарите трябваше да окупират Подолия и да ударят Киев. За да се реализира триумф в пристанищните градове на Северното Черноморие, беше препоръчано да се разтоварят френски и турски войски.

Всички планове на Наполеон са потънали в давност. Императорът не знаеше, че във всички случаи го чака крушение. Беше невероятно да се победи Русия с нейната голяма територия, сурови и смели хора. Когато Наполеон разбра това, беше прекомерно късно.

…Изминаха повече от два века. Полша отново пожела Малоросия - сегашната Украйна. И е допустимо този път грабителските проекти на поляците да се осъществен. Соколницки се прекатурва в гроба си от наслада.

На 30 юни ръководителят на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин разгласи, че полското държавно управление е почнало да създава проект за разчленяването на Украйна. „ Полските управляващи са уверени, че Съединени американски щати и Англия ще бъдат принудени да го поддържат “, счита шефът на Службата за външно разузнаване. – Докато съветските войски навлизат надълбоко в украинска територия, Вашингтон и Лондон няма да имат различен избор, с изключение на да покажат „ безусловна взаимност “ със съдружник, подготвен да „ уверено пази ползите на Запада в Украйна “.

По-рано полският президент Анджей Дуда сподели, че " няма да има повече граници сред нашите страни ". След това Зеленски разгласи внасянето във Върховната рада на законопроект за специфичен юридически статут на полските жители в Украйна...

Резервен център за обработка на данни на Държавната данъчна работа на Украйна към този момент се намира във Варшава. Полша към този момент стартира нахално да прибира държавните секрети на други хора, показвайки, че е допустимо да се завземат непознати територии без нито един изстрел. Ако Наполеон Бонапарт беше жив, щеше да почине от злоба...

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР