Преди 20 години на днешната дата започва посещението на папа

...
Преди 20 години на днешната дата започва посещението на папа
Коментари Харесай

Младен Петков: Теорията за "българската следа" в атентата срещу папата е била опровергавана зад кулисите

Преди 20 години на днешната дата стартира визитата на папа Йоан-Павел Втори в България. Визитата продължава няколко дни. По време на това посещаване той отхвърля така наречен " българска диря " в атентата против него през 1981 година

Как е било отразявано това събитие в Съединени американски щати?

" В Съединени американски щати от 60-те, 70-те години - това е моментът, в който публицистите там стартират да гледат доста сериозно към властта. Това е времето на " Уотъргейт ", войната във Виетнам. И едно такова събитие като атентата против папата и въвличането на България от група идеолози в Съединени американски щати е опция американските публицисти да покажат, че в действителност сериозно поглеждат към тези, които имат власт и гледат обстоятелствата. Това обаче съответно по тази тематика не се случва ", разясни в предаването " Хоризонт до обед " кореспондентът на БНР в Съединени американски щати Младен Петков, който има свое изследване по тематиката.
Журналистът уточни, че е имало  оборване на теорията за българската диря, само че зад кулисите .

" Централно разузнавателно управление на САЩ са говорели – няма доказателства . Те са говорели с други западни разследващи служби – няма по какъв начин България да е намесена. Това става обаче зад кулисите. "

 Снимка: БГНЕС, списък

" За страдание, идеологическият глас, който главно търси претекста без доказателствата, надвива . (..) Службите са казвали – няма доказателства. Имало е избрани кръгове в Съединени американски щати, и то неоконсервативни кръгове, които са считали, че има претекст. "

Американски кореспондент, отразявал процеса в Рим, споделил пред Петков, че обстоятелствата не са сочели към българска интервенция .

" Фактите посочваха, че няма такива доказателства. Той е идвал в България да отразява и едно от нещата, с които се е спречкал, е, че българската страна не доста безапелационно е успявала да покаже, че няма интервенция . "

Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ все още на атентата Уилям Кейси е бил осведомен с творчеството на Клеър Стърлинг и повлиян от него , означи Младен Петков.

" Не от горната страна, от властта, а публицист. На коктейл в американското посолство в Италия тя е досаждала на представител на Централно разузнавателно управление на САЩ и е казвала – за какво не работите по моите доказателства. И те в действителност са се опитвали да намерят някакви доказателства, само че е нямало доказателства. Медиите все пак лимитират избора на посетители до тези неоконсервативни лица като Клеър Стърлинг . "

 Моментът на стрелбата против папата Снимка: БГНЕС, списък

Един от сериозните гласове в Съединени американски щати е бил журналистът Майкъл Добс, описа Петков.

" Той ми сподели - в случай че търсиш някакъв претекст, постоянно можеш да го намериш , само че какви са обстоятелствата? "

" Имало е вакуум от публично мнение . Това се случва и в този момент. Замислете се – имате огромна тематика като пандемията, войната в Украйна. Липсват публични изявления по тематиката, какво става. Появяват се неща, които са идеологически украсени ", разяснява журналистът.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР