Преди 142 години моят роднина Алексей Борисович Лобанов-Ростовски, като руски

...
Преди 142 години моят роднина Алексей Борисович Лобанов-Ростовски, като руски
Коментари Харесай

Княз Никита Лобанов-Ростовски: България трябва да заложи на прагматизъм в отношенията си с Русия

Преди 142 години моят родственик Алексей Борисович Лобанов-Ростовски, като съветски дипломат при султан Абдул-Хамид II, подписа в Цариград окончателния кротичък контракт с Турция, който беше подписан от турския външен министър Александър Каратеодори и османския държавен секретар Али Паша. Договорът, подпечатан с восъчен изпъкнал щемпел е единственият документ, който учредява основаването на самостоятелно Княжество България след пет века Турско робство.
Нито Берлинският контракт, състоящ се от доста страници, с голям златен щемпел, нито предварителният контракт от Сан Стефано, подписан от съветска страна от граф Николай Игнатиев, който обезпечи големи изгоди за България и Русия, не са дали действителни сходни резултати, и не са могли да бъдат осъществени заради съпротивата на Англия.
Какво общо има Англия с тази тематика? Руско-турската война беше извоювана от Русия на бойните полета! Но политически бе изгубена от намесата на Англия, тъй като когато Михаил Скобелев стоеше пред вратите на Константинопол, Англия разгласи, че в случай че съветските войски влязат в Константинопол, то Англия открива огън по армията на военачалник Йосиф Гурко и афишира война на Русия.
Това декларира Никита Д. Лобанов-Ростовски по време на конференция в Плевен.
Но Русия беше изтощена от Руско-Турската война, и започвайки я, въобще не беше подготвена за нея, защото след провалянето в Кримската епопея от 1853-1856 година, Русия е задължена да не употребява Черноморския флот по това време. Армията не е реформирана, хазната е празна. Въпреки всичко това публичното мнение принуждава император Александър II да разгласи война на Турция и да изпрати съветски военни сили, с цел да освободи България. Да! Не за завладяването на Константинопол – това, което е било, в този момент е, и би трябвало да бъде задачата на всяко съветско държавно управление – да има достъп до Босфора и Дарданелите! Освобождението на България не беше директна акция на съветските войски към проливите! Това беше национално предпочитание, желанието на всички кръгове на съветската общност – да освободят братята - славяни от мюсюлманското робство.
Ролята на дипломата Алексей Лобанов-Ростовски
Защо Алексей Лобанов-Ростовски, макар всички компликации на Берлинския конгрес, съумя да сътвори удобни условия, както финансови, по този начин и правни, по този начин щото вследствие на Константинополския кротичък контракт да се сътвори самостоятелно княжество България?
Безспорно Лобанов беше ловък посланик. Но в доста връзки му оказа помощ шанса на ориста: княз Лобанов и султан Абдул-Хамид са били персонални другари от времето на младостта. Приятелството им траяло две десетилетия, като стартира, когато князът е чиновник на посолството на Руската империя, а султанът е престолонаследник. Бидейки връстници и интелектуално близки, те се сприятеляват. Това разрешава на Лобанов да реализира единодушието на султана, тъй че да се сътвори княжество България.
Шест месеца след сключването на Константинополския контракт е основана първата българска конституция, и са основани държавните институции - основа за действието на обособената страна България.
Последващи 142 години
В последна сметка какво се случва през идващите 142 години? Бурна и нестабилна връзка сред двете страни, изразена с спиране на дипломатическите връзки три пъти!
И по този начин, 7 години след Константинополския кротичък контракт, през 1886 година, руско-българските връзки бяха прекратени. Това явно не е било в интерес на ръководещия княз на България Фердинанд, който след продължителна рецесия в страната, през 1887 година е определен за цар на България от Великото национално заседание. Фердинанд осъзнал, че не може да получи утвърждение за сполучливо царуване в България без благословията на съветския император Александър III.
Въпреки враждебните си връзки с Русия, княз Фердинанд би трябвало да преглътне гордостта си, и изпраща в Русия през 1895 година 8 делегати, в това число великия български стихотворец и публицист Иван Вазов, с цел да възстановят дипломатическите връзки с Русия.
Тогава беше ръководството на император Николай II, а княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски бе министър на външните работи на Руската империя. Затова българската делегация се обръща към него с молба да спомага за възобновяване на дипломатическите връзки.
Синът на цар Фердинанд, цар Борис III знаеше, че българският народ е «за» Русия. И макар обстоятелството, че по време на Втората международна война профашисткото българско държавно управление афишира война на Англия и Съединени американски щати, цар Борис не разгласи война на Съюз на съветските социалистически републики. Уви, опитът на идващото нефашистко държавно управление да се подписа кротичък контракт със съдружниците преди края на войната, се оказа несполучлив, тъй като Рузвелт «продава» България по време на договарянията със Сталин в Texeрaн Съдбата на България е решена там, и Съветският Съюз афишира война на България на 1 септември 1944 година Съветските войски навлизат в нейните граници и окупират страната без пердах.
Настъпва интервалът на диктатурата на пролетариата, изначало ръководи Коминтерна със съдействието на другаря Димитров, а по-късно в България ръководят локални фрагменти, които работят съгласно инструкциите на Съюз на съветските социалистически републики и значително ги следват. Естествено, това довежда до отрицателно отношение на някои българи към Съветския Съюз – и към Русия.
Времето на перестройката също способства за изстудяване на връзките сред двете страни - на държавно равнище.
Охлаждането продължи с влизането на България в Европейски Съюз и НАТО.
България получи «покрив» и отбрана от възможна интервенция, (в т. ч. и военна), и икономическо въздействие от страна на новосъздаденото държавно управление на Руската федерация.
Този избор е натурален и понятен.

Това, което е ненормално и неясно, е недружелюбното и даже враждебно отношение на настоящето българско държавно управление към Русия. Не е наложително българското държавно управление да обича съветското държавно управление. Но българското държавно управление не би трябвало да не помни, че негово обвързване е да служи за положителното на народа. А точно, че богатството на хората е тогава, когато държавното управление ловко може да получи стопански изгоди за страната. Русия и България имат ясна икономическа симбиоза. България е директна страна за петрол и газ от региони на богатите залежи на естествени запаси, принадлежащи на Русия и някогашните руски републики. Русия създава съоръжение за електрически и атомни електроцентрали при по-изгодни за България стопански условия по отношение на други страни.
България е идеално място за отмора на руснаците. Големият брой руснаци, които сега купуват парцели в Черна гора и други места на Балканите, биха могли да трансферират парите си в България, в случай че България би предоставила на руснаците краткотрайни визи на летището, както се прави в Турция или Кипър. Руските жители биха могли да купят парцели в изоставени български села, които българите са напуснали, и да оказват помощ на туризма и на стопанската система на страната, която сега е в неприятно положение.
Уважаеми членове на държавното управление! Прилагайте прагматичния метод на Бисмарк към политиката. Ако не харесвате Бисмарк, то неговият метод е идеологически непосредствен до комунистическите политици. В последна сметка, доста от вас са били комунисти. Не подценявайте този факт, представяйки се за социалисти, демократи, и се учете от Китай. Два милиона от най-продуктивните българи, т.е. 20% от популацията напуснаха България, тъй като тя към този момент не създава съвсем нищо, а дори и това, което преди беше в обилие – зеленчуци и плодове. Следователно България през днешния ден не може да бъде конкурентоспособна нито на Турция, нито на Гърция, където локалните стопански дотации разрешават продажба на зеленчуци и плодове на България на цени, по- ниски по отношение на тези на българските производители. Цяла България яде гръцки и турски плодове и зеленчуци. Това е позор и срам.
Призовавам българското държавно управление на първо място да бъде прагматично, опирайки се на образците на близки до вас политици по идеология, само че – В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ! И да поддържат дипломатически връзки, които ще са от изгода за удобно икономическо съдействие с Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР