Преди 136 години българският народ написва първите редове от своята

...
Преди 136 години българският народ написва първите редове от своята
Коментари Харесай

Честито, България! Празнуваме Съединението, което прави силата

Преди 136 години българският народ написва първите редове от своята нова история. След протести в разнообразни градове на Източна Румелия, подкрепени от княз Александър I Батенберг, Съединение то на България е реализирано на 6 септември 1885 година

И въпреки Берлинският конгрес да разпокъсва странни, той не съумява да прекъсне хубавичко духовна нишка, която свързва Княжество България с Източна Румелия.

По традиция кулминационната точка на честванията са в Пловдив. Именно градът под тепетата е най-голямото обитаемо място, което се завръща в рамките на България, нещо бленувано мощно и дълго.

Това е една от дребното дати, когато сме се изявили като същински Независим Народ, отхвърлил ярема както на поробителите, по този начин и на тъй наречените " Велики сили ", чиято цел е била и в този момент е " да няма мощна България ".

Въпреки съпротивата на Русия и персонално на нейния император Александър III, Съединение то получава интернационално самопризнание.

Борбите сред българските русофили и русофоби ескалират с Девето-августовския прелом, последван от абдикация на княз Александър Батенберг и разкъсване на българо-руските връзки през есента на 1886 година

Денят е разгласен за формален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година

Фактът, че през днешния ден честваме 136-та годишнина от нашето национално Съединение , потвърждава, че точно „ Съединение то прави силата “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР