Преди 13 години бяха извършени серия убийства на роми в

...
Преди 13 години бяха извършени серия убийства на роми в
Коментари Харесай

Само защото са били роми: Убийства, които никой не иска да разследва


Преди 13 години бяха осъществени серия убийства на роми в Унгария. И до през днешния ден те си остават недокрай изяснени. Ново шокиращо самопризнание разкри взривоопасни елементи. Замесени ли са били и тайните служби?

Извършителите - страхливи, безскрупулни и жестоки - са убивали от засада. Подпалвали къщите на хората и ги застрелвали, до момента в който бягат от пламъците. Или ги убивали, до момента в който спят. Загиват общо шестима души, в това число и едно малко дете, ранени са други 55, множеството от тях - тежко. Причината за жестокостите е една-единствена. Жертвите са били роми.

от 2008/2009 година е най-тежкото расистко закононарушение в най-новата унгарска история и наподобява на серията убийства, осъществени от дясната терористична формация.

Убийствата на са осъществени в края на социалистическо-либералния интервал на ръководство, когато Унгария е затънала в корупция и политически разтърсвания. Няколко месеца по-късно Виктор Орбан идва на власт с болшинство от две трети.

Убийствата на ромите в Унгария и до през днешния ден си остават не до дъно разследвани. Все отново тримата причинители са наказани на пожизнен затвор през 2014 година, а техен съизвършител получава 13 години. Въпреки безапелационните доказателства - в това число изобилието от ДНК-следи на мястото на престъплението - убийците и до момента изрично отхвърлят виновността си. Само един от тях - Арпад Киш, считан за основен причинител и началник на групата, на няколко пъти прави обществени изявления, само че непроменяемо отхвърля да е убивал.

Случайно ли е изявлението?

Чак в този момент, цели 13 години по-късно, изцяло изненадващо се появи и негово самопризнание. Той го направи пред всекидневника „ Magyar Nemzet “, считан за всекидневен орган на премиера и държавното управление му.
Редакцията предлага
Признанията са колкото шокиращи, толкоз и странни. В изявлението Киш споделя безусловно: " Престъпленията се случиха, ние ги извършихме ". Нарича ги " неточности ", само че не демонстрира никакво страдание или същинско разкайване - а интервюиращият не му задава и никакви въпроси в тази връзка. Фактът, че групата е отрекла действията си по време на процеса, Киш в този момент също дефинира като " неточност ".

Макар че по време на процеса Киш е показан като главен причинител, уредник и " мозък " на групата за убийства, той отхвърля управителната си роля. Вместо това твърди, че просто е желал да помогне на по-малкия си брат и „ несъзнателно се оказал забъркан в убийствата “. Най-абсурдният миг в изявлението е изказванието на Киш, че последните две убийства са можели да бъдат предотвратени, в случай че следствените органи си бяха правили работата по-съвестно.

Неизвестни съучастници

Но изявлението е сензационно освен поради тези изказвания. Убиецът за първи път удостоверява обществено това, което всички дългогодишни наблюдаващи на случая са считали като доста евентуално. При осъществяването на серийните убийства е имало поддръжници и съучастници, които са помагали с пари, оръжия и логистични препоръки. В изявлението си Киш загатва съответно двама души. Единият е тогавашен локален политик от дясната екстремистка партия Йобик, а другият - чиновник в оръжеен магазин, за който се твърди, че посредством собствен родственик е разполагал с достъп до поверителна информация на Министерството на вътрешните работи.

Киш не загатва съответни имена и не дава спомагателна информация. Твърди обаче, че е дал на проверяващите органи подробни данни за двамата свои съучастници още през 2020 година. Разследванията обаче останали безрезултатни. " Ние бяхме подведени под отговорност, само че тези двама души се измъкнаха ", споделя още той в " Това е стряскащо. "

Без отзив в обществото

Днес Киш се надява присъдата му да бъде преразгледана. Заедно с двамата си съучастници е наказан на доживотна присъда, което в Унгария значи освобождение след най-малко 40 години затвор, а не след 25 години, както е в множеството други страни. Европейският съд по правата на индивида в Страсбург разгласи тази процедура за противозаконна и в случай че Унгария се съобрази с решението, той ще бъде освободен през 2034 година.

Погребение на две от жертвите през 2009 година

Реакции на изявлението в унгарското общество съвсем няма. " Нито една политическа мощ в Унгария няма интерес да проверява и да оказва помощ за изясняването на поредицата убийства на роми. В това отношение съществува консенсус сред всички ", разяснява пред Дъждовни води режисьорът и публицист Андраш Б. Вагвьолги. Той е добре осведомен със случая, участвал е на множеството правосъдни съвещания и е разгласил книга за серийните убийства на ромите.

Вагвьолги счита, че едно задълбочено следствие на случая може да разкрие съучастието на хора от унгарските секрети служби. А неналичието на предпочитание за изясняване на случая приказва за съществуване на антициганизъм. " Политици в нашата страна ми споделиха, че казусът би трябвало да бъде дефинитивно пропуснат ", сподели Вагьолги пред Дъждовни води.

Взривоопасен заряд?

Косвените доказателства за вероятно съучастничество на унгарските секрети служби носят взривоопасен заряд: Ищван Чонтош, наказан като съизвършител и водач на причинителите на последните две убийства, е бил осведомител на военните секрети служби KBH. Твърди се, че той е разкрил съучастието си пред своя пълководец, само че информацията не е била предадена. Чонтош е освободен в края на август след 13 години затвор. Досега той не е направил обществени изказвания.

Причината, заради която на Арпад Киш бе отделено място в неофициалния държавен вестник, може да има политически темперамент. В изявлението Киш упреква някогашния социалистически министър председател Ференц Дюрчани, че е индиректен съизвършител и миропомазан от серийните убийства на роми. Дюрчани, който е политически конкурент на Орбан, не е коментирал обвиняванията.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР