Преди 11 години овцете и козите в България са били

...
Преди 11 години овцете и козите в България са били
Коментари Харесай

Експерт: Целият шум около чумата по животните създаде масова психоза

Преди 11 години овцете и козите в България са били с 820 000 повече в сравнение с в този момент. Това сподели Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация.

Той регистрира като проблем обаче това, че както в тази ситуация с баба Дора от Шарково, която от 150 кози във фермата, има регистрирани едвам 100, а 50 от тях не са регистрирани в системата, по този начин и това, че има ферми, които записват животни, а ги нямат налични. " Така че тук би трябвало да се мисли за някакъв по-стриктен метод на отчетност по фермите “, сподели още Караколев, представен от " Фокус ".

Според него няма смяна в епизоотичната конюнктура за Бургаския район спрямо преди 1 месец. „ С изключение на наплашването на хората и фактът, че Бургас е прилежаща област на Ямбол, а и в Бургаско село имаше огнище “, добави Караколев.

По думите му чумата е доста рисково и съществено заболяване и би трябвало да се вземат всички ограничения против него.

„ В момента на база на целия този звук, който се подвигна, и неналичието на съответни ограничения докара до това, че в цялата страна е основана всеобща неуравновесеност в бранша. Където и да почине животно или две, всеки си мисли, че това е чума, което не е редно “, съобщи той.

Според него взетите ограничения са нужни, само че методът - погрешен. „ Говоря за съответни ограничения от страна на способените органи. Нямам поради единствено Агенцията за сигурност на храните. Има Министерство на земеделието и горите, което си има своите подразделения, които също трябваше да се включат “, добави Караколев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР