Предаването на Валя Ахчиева Открито е било свалено от ефир,

...
Предаването на Валя Ахчиева Открито е било свалено от ефир,
Коментари Харесай

БНТ свалила предаването на Ахчиева, преди да излъчи разследване за незаконен бетонов център

Предаването на Валя Ахчиева " Открито " е било свалено от ефир, преди да излъчи следствие за противозаконен бетонов център в сливенското село Ябланово, заяви пред публицисти Ахчиева. 
 Софийски градски съд разпореди инспекция на болничен на шефа на Българска национална телевизия  Българска национална телевизия стопира предаването на Валя Ахчиева и афишира вътрешен конкурс за ново  Българска национална телевизия спря предаването на Валя Ахчиева с следствието за имунизациите
Предаването е свалено по време на монтажа. То е трябвало да се излъчи в ефира на Българска национална телевизия на 27 януари. В същия ден Управителният съвет на малкия екран взема решение предаването на Ахчиева да бъде свалено от програмната скица на Българска национална телевизия.

Тогава от малкия екран оповестиха за решението си, като оповестиха конкурс за ново предаване за проверяваща публицистика и допълниха без доста детайлности, че " с цел да се обезпечи оптималната равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички публицисти, актуалният тв формат ще бъде краткотрайно спрян ".

Освен това генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров ѝ постанова и наказване " предизвестие за уволняване ". 

Днес Ахчиева подава искова молба в Софийския областен съд, в която оспорва наложеното ѝ наказване. 

" Представила съм документи, от които излиза наяве, че това наказване е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано. Наказанието ми е наложено без причина и е по отношение на последното ми журналистическо следствие за противозаконен бетонов център в село Ябланово в Сливенска област ", разяснява Ахчиева пред публицисти в съда.

" Наказанието е обвързвано с моето предпочитание да потвърдя по самостоятелен път с експертиза и лабораторни изпитвания дали бетонът от противозаконния бетонов център, с който са издигнати къщи, е рисков за живота и здравето на хората, които живеят в тях. Това наказване е принуда против мен в съответния случай, само че то е принуда и против всички публицисти в България и правото им и задължението им да събират самостоятелни доказателства за техните журналистически следствия ", акцентира тя.

В същото време преди дни тя получава по пощата и писмо от генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, в което ѝ се не разрешава да популяризира информация в други медии. 

В писмото той ми споделя, че аз нямам право да пиша, нямам право да приказвам, нямам право да върша журналистически следствия, споделя Ахчиева.

От писмото излиза наяве, че в докладна бележка Ахчиева е показала, че заради свалянето на предаването ѝ има намерение в извънработно време и без трудово правно отношение да упражнява в медии, отвън бранша на радиото и малкия екран, правото да показва и популяризира информация в сходство с разпоредбите на Българска национална телевизия за преданост и отбрана от конкуренцията. От Българска национална телевизия обаче ѝ дават отговор, че съгласно контракта ѝ не би трябвало да реализира конкурентна активност по отношение на работодателя си, не може да е помощник в конкурентно на Българска национална телевизия сдружение, не може да дава на други организации обстоятелства и информация за Българска национална телевизия, която ѝ е станала известна при осъществяване на служебните отговорности в малкия екран, а при покана за присъединяване в излъчвания на друга медия, би трябвало да уведоми директния си началник и да получи неговото единодушие. 

" Всички тези отговорности произтичат директно от трудовото Ви правно отношение с Българската национална телевизия и техният наложителен темперамент по никакъв метод не се повлиява от събитието, че сега не сте водещ на предаването " Открито " и тяхното нарушение би се смятало за дисциплинарно нарушаване по смисъла на Кодекса на труда, с плануваните в закона последствия ", се споделя в писмото. 

" Считам, че е неприемливо да се лимитира свободата на един публицист и в този момент, поради това, че аз беседвам с публицисти, поради това, че аз пиша и върша журналистически следствия за сайта euelectionsbulgaria.com - уебсайт за самостоятелна европейска публицистика, който се финансира по програмата от Екологичен потенциал, аз в този момент чакам по отношение на мен да бъдат подхванати още по-драстични ограничения за ограничение на конституционните ми права - правото на труд, правото на свободно изложение и правото да популяризирам информация. По-страшното е друго - че репресията не е единствено против мен, а е и против други публицисти в София и цялата страна, а репресията против публицисти не е юридически проблем, това е политически проблем ", разяснява Ахчиева.  

Интересен е и фактът, че писмото, подписано от шефа на Българска национална телевизия Константин Каменаров, е от 18 февруари, когато той е бил в болничен. 

На този ден той трябваше да се яви в Софийския градски съд на съвещанието по делото, в което апелира условната си присъда от 1 година и 3 месеца и 600 лв. санкция за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта. Ако присъдата бъде доказана от Софийски градски съд, той може да загуби поста си като общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Той е изискал съдът да не дава ход на делото поради негово заболяване и желанието му да взе участие персонално в съвещанията, като към молбата му е показан и болничен лист за интервала 14 - 20 февруари, публикуван от доктор Емилия Баракова.

Според болничния шефът на Българска национална телевизия страда от остра зараза на горните дихателни пътища, поради което му е постановен домашен-стаен режим на лекуване. В същото време обаче той е показан в репортаж на Българска национална телевизия от Брюксел, където е взел участие в конференция за провокациите пред аудиовизуалните медии във времето на цифрова гражданска война в качеството си на началник на националната телевизия.

По този мотив Софийски градски съд разпореди инспекция на болничния му. 

" От този документ е явно, че на датата 18 февруари, той в действителност е бил на работа и е подписал възбраната ми да приказвам и да пиша. Аз имам подготвеност да дава този документ на Софийски градски съд, в случай че ми бъде пожелан, по отношение на осъществяваната инспекция на болничния лист на Каменаров ", акцентира Ахчиева. 

Обърнахме се към Българска национална телевизия за коментар по тематиката и чакаме отговор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР