Предагат промяна в концесията и плана за управление на НП

...
Предагат промяна в концесията и плана за управление на НП
Коментари Харесай

Еколозите „за” втори лифт в Банско

Предагат смяна в концесията и проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин ”


Еколози, политици, общинари – никой не е срещу построяването на втори кабинков въжен превоз в ски зоната над зимния курорт Банско. Това се разбра след кръгла маса, провела се в постройката на Министерския съвет. Обсъждането бе проведено от вицепремиера Валери Симеонов във връзка предлагането на кмета на Банско Георги Икономов за довеждане докрай на процедурата по отчасти изменение на настоящия План за ръководство на Национален парк “Пирин ”.

По време на кръглата маса бе разискван и планът за предоставяне на единодушие за в допълнение съглашение за изменение и допълнение на концесионния контракт за “Ски зона с център град Банско ”. След полемиката, в която се включиха и представители на природозащитните организации, които от години стачкуват против построяването на втората кабинка, Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите дадоха брифинг в Министерски съвет.

“Изрично изтъквам Андрей Ковачев (част от обединението “За да остане природа в България – б.а.), който сподели, че не е срещу втори кабинков въжен превоз ”, разгласи Симеонов.

“На срещата имаше необятно застъпено посланичество на научните среди и екологичните организации. Бяха прегледани двата въпроса, включени в дневния ред – за смяната на концесионния контракт сред страната и ползвателя (на ски зоната – б.а.), както и смяната на Действащия проект на народен парк “Пирин за, която вероятно да бъде призната от Министерския съвет ”, изясни вицепремиерът. Той добави, че били изказани терзания от неправителствени организации, които сложили редица въпроси пред общината и концесионера – за демографията, стопанската система, безработицата. На тях локалната администрация и “Юлен ” АД трябвало да отговорят в едноседмичен период документално, макар че по време на полемиката всичко било разяснено. “Действащият концесионен контракт не дава отговор на днешната действителност ”, зави екологичният министър Нено Димов.

Относно проекта за ръководство на Национален парк “Пирин ” Димов сподели, че остарелият проект е изминал от дълго време, само че работи още поради правосъдни процедури против новия. За бъдещите промени, дискутирани на кръглата маса, министърът изясни, че става въпрос единствено за разрешаване на създаване на ски уреди и ски инфраструктура.

Вицепремиерът:


Нямаше никакви екологични доводи

 Това е обстановката всяка зима пред единствения кабинков въжен превоз в Банско. Това е обстановката всяка зима пред единствения кабинков въжен превоз в Банско.
“Няма да има никакво строителство на нови хотели. Всъщност имаше един единствен въпрос, обвързван с екологията, като той беше, дали с изсичането на дървета няма да се утежни обстановката при възможни мощни превалявания. Всичко друго не бе обвързвано с екологични терзания. Добрата вест е, че безусловно всички присъстващи се сплотиха към тезата, че по никакъв метод не би трябвало да се продължава с огромните скупчвания при в този момент съществуващия кабинков въжен превоз и че това е доста сериозен проблем, на който би трябвало да се откри решение ”, сподели още Симеонов. И обясни, че не е имало никакви екологични доводи по време на кръглата маса.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР