Пред създателите и потребителите на слънчеви батерии винаги стои проблемът

...
Пред създателите и потребителите на слънчеви батерии винаги стои проблемът
Коментари Харесай

„Живи” слънчеви батерии работят вечно, поправят се сами

Пред основателите и потребителите на слънчеви акумулатори постоянно стои казусът за трайността им – с времето те деградират. Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) оферират елегантно и революционно решение. Те имитират лист от растение, който непрестанно построява центрове за фотосинтеза, които да заменят повредените от слънцето живи фотоелементи.

Учените взели „ назаем ” от виолетова бактерия химически център, който извлича сила от светлина. Добавили структурно скеле от протеини и липиди, както и въглеродни нанотръби за отклоняване на получения  ток. Всичко това сложили във вода с миещо вещество – то пречи на съставките да се залепят една за друга. „ Сапунът ” бил изтеглен по мембранен прийом и частите на „ живата ” батерия се сглобили сами. Получената единица превръщала светлината в електричество.

Още по-чудно е, че повторното вкарване на миещо вещество разглобявало батерията без недостатък, т.е. тя отново се самосглобявала след изчистването на „ пяната ”. С четири такива изпирания биохимическата батерия произвеждала ток цяла седмица.

„ Живите акумулатори ” към този момент са нискоефективни и не са конкуренция на силициевите. Но съгласно учените точно тяхно е бъдещето, тъй като може би бързо и елементарно ще ги вършим от боклуци. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР