Пред паметника се проведе и тържествената проверка-заря, кулминацията на честванията

...
Пред паметника се проведе и тържествената проверка-заря, кулминацията на честванията
Коментари Харесай

Премиерът Денков: 2 август е символ на ценности, които движат демократичния свят - граждански свободи и ра...

Пред паметника се организира и тържествената проверка-заря, кулминационната точка на честванията през днешния ден. В началото на церемонията беше маркирано, че от Освобождението до през днешния ден Българската войска няма пленено знаме.

 

" 2 август е знак на главните полезности, които движат демократичния свят през днешния ден - цивилен свободи и пълноправие на всички хора. Това сподели министър председателят Николай Денков в словото си във връзка 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

 

" 2 август е знак. На тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия потвърждават, че концепцията за " демократска република ", в която " българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение ", не е увиснала на бесилото дружно с Левски. Тази концепция дава смисъл и вдъхва геройство на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството сред всички народности. "

 

Премиерът акцентира: " Илинденско-Преображенското въстание е събитие с изключително висока историческа стойност за актуалната българска нация. Защото поривът на въстаниците за независимост не е егоистично националистически. Идейното знаме на тази независимост е „ цялостната политическа автономност на Македония и Одринско “ с равни права, равни отговорности, равни отговорности и равни благоприятни условия за развиване за всички общности, без разлика на „ религия и националност “.

 

Споменът за Илинденско-Преображенското въстание би трябвало да послужи за сплотяване сред България и Република Северна Македония на основата на историческата истина, посочи Румен Радев.

 

" Днес, когато ние поздравяваме хората в Република Северна Македония с техния държавен празник, дано не забравяме, че светлите мозъци на освободителното придвижване в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да трансфорат своя роден край в земя на пълноправие и правдивост. Затова и гарантирането на конституционното пълноправие на Българите в Република Северна Македония и опазването на културното ни и историческо завещание по тези земи, ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година. "
 

" Там, където има обща история, блян към разговор, доверие и съгласие, следва и общо европейско бъдеще, " сподели още българският президент:

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР