Пред нас никога не е стоял въпросът дали ще се

...
Пред нас никога не е стоял въпросът дали ще се
Коментари Харесай

Зам.-кметът Пламен Райчев: Отказ от пробива под Водната пала...

Пред нас в никакъв случай не е стоял въпросът дали ще се откажем от пробива под Водната палата. Това сподели пред публицисти зам.-кметът Пламен Райчев, съобщи кореспондент на " Марица ". Той уточни, че пробивът се извършва след извършено през предходната година публично разискване и решение на Общинския съвет. " Към сегашния миг ние просто изпълняваме едно решение на Общинския съвет ", разяснява Райчев. 

Зам.-кметът изясни, че преди да се започва планът, е направен разбор на трафика. " Тъй като знаехме какъв брой е щекотлива и значима за Пловдив тематиката, възложихме на специалистите, които са готвили транспортната скица в Общ устройствен план, да създадат подобен разбор. Той е изпратен  до всички съветници в Общински съвет, обществен е в постройката на пл. " Централен ", не е прикрит, ще бъде качен на уеб страницата на Общината ", уточни Райчев. На въпрос дали планът ще претърпи корекции, той отговори, че Закон за устройство на територията разрешава това. " Велоалеята е прекратена, възложихме на строителя да направи по този начин, че да не е прекратена. И се оформя като най-дългата велоалея в Пловдив ", разяснява зам.-кметът. 



Относно опасенията на хората, че е допустимо да се получат слягания и напуквания, даже проваляне на пътя, както и да се подкопаят основите на моста, Райчев уточни, че във всеки един строителен развой е допустимо това да се случи. " Преди да се стартира строителство, са правени хидрогеоложки изследвания и на тяхна база, както и въз основата на отчета, който проектантите са ни дали, нямаме такива опасения. Ако се случи нещо, незабавно може да реагираме ", сподели Райчев. Относно основите на моста, зам.-кметът разяснява, че сега никой не знае до каква степен те стигат. " В архива на Общината нямаме план за този мост. Може единствено да предположим. В екипа нямаме опасения, че основите тук-там могат да бъдат подкопани. Когато стартират същинските строителни действия в региона, ще се открият тези структури и вероятно ще се търси решение. По-голямата част от специалистите, които сме употребили при разбора, не споделят това ", изясни Райчев. 

Зам.-кметът сподели още още, че екипът на общината е взел решението за инженеринг, а повода са периодите. " Бяхме притиснати от периодите, тъй като, в случай че бяхме оповестили поръчка за планиране, щеше да отнеме сред 6 и 9 месеца. Нямаме толкоз време. Кредитът, който усвояваме, е с падеж 2023 година Тоест, крайният период за асимилиране на заема е края на идната година и до тогава би трябвало да сме го построили ", уточни Райчев.  

Относно премахването на дървета и хорското неодобрение от този развой, зам.-кметът Анести Тимчев сподели, че развиването на този град ще наложи премахването на избрана растителност. " С тъга и с голямо страдание споделям това. Но не то е значимо, а това ние да я възвръщаме, умножаваме и неведнъж усилваме ", уточни той и добави, че специалистите на място при старта на плана в източната част са създали протокол, съгласно който 6 дървесни типа би трябвало да се реалокират, 8 да се отстранен, от които един в неприятно фитосанитарно положение, а други два би трябвало да се запазят с известни корекции, възможни и вероятни за плана.



" От общественото разискване беше ясно, че част от територията на двата плана - този, който е осъществен по Оперативна програма “Регионално развитие” и този, който в този момент осъществяваме, се припокриват. Става въпрос за към 1500 кв. м. На тази припокрита територия е ясно, че всичко, което бъде разрушено, ще се разяснява с Управляващ орган по какъв начин и по какъв метод да възстановим средства към програмата. Сумата на припокриващите се действия е към 400 000 лева Чакаме публично решение от Управляващ орган дали да ги възстановим. Неофициално ми споделиха, че считайки че това е план, който надгражда първия, има опция изобщо да не бъдем глобени ", изясни Райчев.  Той сподели още, че е подготвен за срещи с жители и че ще отговори на всеки един въпрос по отношение на пробива под Водната палата. 

" Част от нашите съществени отговорности е да слагаме началото на бъдещи решения. Всеки месец в Пловдив влизат и излизат 6 милиона коли. Има ли кръстовище, което е по-функционално от това на две равнища? Да, на три и на четири равнища. Нека се опитаме да погледнем напред, да забележим по какъв начин ще наподобява това след 25 години. Инструментариумът, с който ние работим, не е толкоз богат. Той се люшка някъде сред националното предпочитание, сред правото да защитим живота на жителите и в това време в законовите разпореждания ", разяснява Анести Тимчев. Запитан какъв е претекстът пробивът да стартира година преди локалните избори, той отговори:  " Задължението на кмета и неговата администрация е да усъвършенства този град. Тук работим само и единствено водени от това да осигурим благоприятни условия за развиване на този град ". 

Зам.-кметът Пламен Райчев разяснява, че има липса на заинтригуваност, когато се вършат публични разисквания и на тях не участват жители. " Когато обаче стартираме да копаем, тогава изкристализира цялата тази тема. Няма по какъв начин да вършим нещо нелегално, извървели сме цялата процедура ", акцентира той. 

Цялата документи за пробива при Водната палата ще бъде оповестена на уеб страницата на Общината, в това число разбора за трафика най-късно на следващия ден, добави Райчев. 

фотоси от Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР