Пред медиите той заяви и че каналът за контрабанда през

...
Пред медиите той заяви и че каналът за контрабанда през
Коментари Харесай

Гешев преди разпит в НСлС: Директно отказах на Борисов да прекратя Барселонагейт

Пред медиите той съобщи и че каналът за контрабанда през Агенция " Митници " е бил защитаван през последните две години и половина, че Живко Коцев бил представител на ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС си имали човек в Министерство на вътрешните работи в лицето на Калин Стоянов. Освен това му трябвало още малко време на поста основен прокурор, само че водачът на ГЕРБ и президентът Румен Радев не му го дали, " тъй като Борисов щеше да е първият ". 

За  " Барселонагейт "

По думите му той непосредствено е отказал на Борисов да приключи делата му " Барселонагейт ", за " чекмеджета " и какво ли още не ". " Обясних му, че съм основен прокурор на България, не на Бойко Борисов ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция. След това по думите на някогашния основен прокурор последвал опит да бъде погубен, както и скоростната му промяна, а повода - делото " Барселонагейт ".

Той добави, че това му е пето вървене за разпит, в случай че се брои и това предходната седмица при избраната за проверяващ на основния прокурор и неговите заместниците Даниела Талева. Там бях разпитван за някакъв сигнал против Борислав Сарафов, посочи Гешев.

" Страхът от мен направи държавното управление " Габриел ", счита някогашният основен прокурор, съгласно който всички са се уплашили, а той бил единственият, който се е изправил против системата. Гешев посочи, че са му трябвали още две седмици и България е щяла да бъде друга. " Тези две седмици не ми ги дадоха нито Борисов, тъй като той щеше да е първият, нито Радев ", означи той.

За комисията " Нотариуса "

Попитан дали ще се яви на чуване в парламентарната комисия за активността на Мартин Божанов - Нотариуса, откакто към този момент веднъж не отиде, Гешев сподели, че " тази комисия е супер смешна, тъй като със същия триумф са могли да създадат комисия и за " Цар Киро ". " В последна сметка се оказа, че очевидно Народното събрание се занимава с откриване на закононарушения ", добави той.

Бившият основен прокурор акцентира, че няма никакъв проблем да отиде на чуването, просто тези хора са му " неприятни и е тъжно да се види до какво проваляне е достигнало българското Народно събрание ".

Снимките на Коцев били пуснати целенасочено 

" Ясно е, че тези фотоси се пускат целеустремено от следствието, сподели Иван Гешев по отношение на отстраняването на Живко Коцев като основен секретар на Министерство на вътрешните работи и изтекли фотоси в общественото пространство. По думите на Гешев в тази история няма почтени.

Той посочи, че дали има контрабанден канал, или няма не е най-важното. По думите му разрушеният при интервенцията на ДАНС контрабанден канал, поради който беше арестувана директорката на Агенция " Митници " Петя Банкова, е бил защитаван в последните години:

" Цялостната картинка е завземане на правосъдната система, промяна на митниците, с цел да може да се финансират изборите и промяна на основния секретар, с цел да може да се манипулират изборите, които предстоят. Беше ясно още преди две години, че Коцев е имал връзки с " тези контрабандисти ". Ясно е, че този канал се пазеше от " Продължаваме промяната - Демократична България ", когато бяха част от служебното държавно управление на Радев, ясно е, че по-късно се пазеха, когато на власт беше Кирил Петков ". 

Главната цел била пазаруване на гласове 

Според някогашния обвинител №1 е ясно, че този канал за контрабанда е бил защитаван и че " в този момент единствено ще се смени шефът на този канал ": 

" Това е мотивът да се направи, само че действителната причина е Агенция " Митници " и Министерството на вътрешните работи, тъй като Министерство на вътрешните работи прави 30% от резултата, останалите 30% ги прави " Информационно обслужване ", от 30% купеният и платеният избор станаха 90%. Финансирането, което се получава от контрабанда и така нататък, това е цялата работа. Още от началото е било ясно, че Живко Коцев е подобен, какъвто е. Той е позиция на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи са си поставили министъра на вътрешните работи "

Коментарът на Гешев идва след поредност от събития, почнали на 3 април с акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция " Митници ". На 4 април пък от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че Живко Коцев е подал заявление за освобождение от служба по лично предпочитание. На 5 април той разгласи на взаимен брифинг с тогавашния министър председател в оставка Николай Денков, че отдръпва подадената си оставка, като Денков уточни, че Коцев е подал молбата си за овакантяване под напън.

Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев предложи на президента да издаде декрет за преустановяване пълномощията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, което Румен Радев направи на 10 април. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР