Преболедувалите COVID-19 да си направят изследване на урината, съветва нефрологът

...
Преболедувалите COVID-19 да си направят изследване на урината, съветва нефрологът
Коментари Харесай

Нефролог: Преболедувалите COVID-19 да си направят изследване на урината

Преболедувалите COVID-19 да си създадат проучване на урината, поучава нефрологът проф. Боряна Делийска от Клиниката по нефрология към болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ в изявление за Българска телеграфна агенция.

" Практиката още през цялото време на пандемията сподели, че с изключение на белия дроб, коронавирусната зараза нападна и бъбрека. Установи се, че на доста от лежащо болните пациенти, инфектирани с коронавирусната зараза, бързо се утежнява бъбречната функционалност до степен, в която имат потребност от диализа или от лекуване с неестествен бъбрек. COVID-19 може да нападна бъбрека - вирусът се свързва с избрани рецептори, които са в огромно количество в белия дроб, само че такива има и в бъбрека ", изясни проф. Делийска.

По думите ѝ при проучване на урината би трябвало да се обърне внимание на резултатите на всички индикатори, изключително за съществуване на белтък, на еритроцити или на седимента.

Лекарят поучава всички преболедували, да изследват урината, а освен страдащите от бъбречно заболяване. Изследването на урина се предлага, без значение дали Коронавирус инфекцията е минала леко или тежко.

" Бъбрекът може да се повреди от няколко фактора, които го нападат по разнообразни механизми. Дори и без COVID-19, само че от друга тежка зараза, бъбрекът може да реагира. При заразяване с COVID-19 у пациента се получава септично положение, тежка зараза, цитокинова стихия, обезводняване поради температура, намаляване на кръвното налягане, нараснала податливост към формиране на тромби, които могат да се образуват в огромните кръвоносни съдове, само че може да се появят и в микросъдовете, ситуирани в бъбрека. Освен това, част от медикаментите за лекуване на коронавирусната зараза са релативно неподходящи за бъбречната функционалност. Всички тези фактори нападат бъбрека, а въпреки това, самият вирус непосредствено поврежда бъбречните кафези ", сподели нефрологът.

" В изявления, които са от началото на пандемията, се посочваше, че може при заболели, които не са имали предишно бъбречно заболяване, да се появят белтък, кръв или еритроцити в урината, само че се оказа, че огромна част от болните развиват имунни увреждания на бъбрека. Както ХИВ нанася провали на бъбреците, по този начин и коронавирусът поразява тези органи. На нефролозите стана ясно, че се появява коронавирус асоциирана нефропатия. Това бъбречно увреждане се характеризира с бързо понижаване на бъбречната функционалност ", разясни проф. Делийска.

" При хора, които преди да се заразят с ковид, са имали някакво хронично бъбречно заболяване, доста по-често се получава остро нарушаване на бъбречната функционалност в резултат на ковид. Тези пациенти доста по-бавно се възвръщат във връзка с бъбречната функционалност. Има и едно проучване, което демонстрира, че измежду болните с хронично бъбречно заболяване, прекарали COVID-19, по-бавно се възвръщат и сърдечно-съдовата активност, белодробната система, мускулите, даже когнитивната функционалност ", сподели още тя.

" Дори и леко да е минала коронавирус инфекцията, бъбрекът може да е повреден. Много заболели в света, а и в България изобщо не знаят, че имат бъбречно заболяване, тъй като то измежду огромна част от хората не се демонстрира с никакви признаци и недоволства. Имащите високо кръвно налягане даже не допускат, че високите му стойности са в резултат на бъбречно увреждане. Не можем да кажем какъв брой от пациентите, лекували се у дома от лека Коронавирус зараза са имали предишно бъбречно заболяване и доколко лекият COVID-19 е довлошил положението им ", изясни проф. Делийска.

В отговор на въпрос дали болните бъбреци предизвикат хипертония или хипертонията води до бъбречно заболяване, нефрологът сподели, че бъбрекът е жертва и причина. " Принципно, при болен бъбрек постоянно се среща поява на хипертония. Почти при всички бъбречни болести хипертонията се появява в хода на бъбречното увреждане. От друга страна, сама по себе си небъбречната хипертония поврежда в даден миг бъбрека. Кардиолозите към този момент, когато имат пациент с високо кръвно налягане, го пращат и на обзор при нефролог. Човешкият организъм би трябвало да се преглежда като едно цяло ", напомни проф. Делийска.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР