Празникът на занаятчиите отбелязаха на 12 декември в Етнографски музей

...
Празникът на занаятчиите отбелязаха на 12 декември в Етнографски музей
Коментари Харесай

Етнографи от Музей „Етър” в Габрово: Правилото на занаятчията е: „Чиста работилница пари не дава”

Празникът на занаятчиите означиха на 12 декември в Етнографски музей навън „ Етър “ в Габрово. Денят е на Св. Спиридон – настойник на максимален брой занаяти.
 tanya-staneva-i-bistra-dimova  vanya-doneva-i-milka-krasteva  simeon-akmadzov  ivelina-tsaneva-i-ivan-aprilov
Мутафчиите тъкат на стан произведения от козя вълна. В предишното те се употребяват за дисаги, торби и други практични предмети. Много са здрави и не пропущат вода. Тъкането се прави на стан. Милка Кръстева счита, че този поминък е предизвикателство.

„ За майсторлъка в нашия поминък доста има за описване, доста има за проявление. За мен най-голямото предизвикателство е да седнеш и да започнеш да тъчеш. Да усещаш плата, нишките ”, споделя Кръстева.

За празника в мутафчийската работилница създават произведения с по-пъстри цветове. Главният организатор на ЕМО „ Етър ” Ваня Донева стана занаятчия мутафчия за един ден.

„ Тъкането е много по-сложно от това, което наподобява на пръв взор ”, признава тя. Установила е, че би трябвало огромна централизация. Една скъсана нишка води до комплицирана процедура по свързването й. За преденето се изисква пъргавост, а за работата с гребена – мощ. Определено би трябвало време. За един час занаятчия мутафчия няма да станеш ”, уверена е Ваня Донева.

Майсторът за един ден при 22-годишния хлопкар Симеон Акмаджов е жена – Вейлада. Занаятът не е женски, само че тя се оправя добре. Успява да създаде две хлопки с бистър звън, които потвърждават качеството в работата й, реализирано благодарение на Симеон.

Грънчарката Таня Станева помни по какъв начин е отбелязала Св. Спиридон преди време.

„ Много тържествено беше когато чествах за първи пат. Правеше се етюд за старите майстори, някои от които към този момент умряли, и по този начин новите разбираха за тях. Майсторите получаваха подарък от музея. ”

Бистра Димова е занаятчия точно на Свети Спиридон в грънчарската работилница и към този момент е придобила познания за тъпанджа и по какъв начин грънчарите употребяват гребенчето.

Уредникът Величка Илиева навлиза в спомените си още по-далече в предишното. Тя споделя за знамето от квартал Новата махала, което майсторите изнасят на празника. Днес то се съхранява в локалното читалище и е нужна сериозна реституция, с цел да влезе още веднъж в приложимост.

„ На този ден новите даряваха на старите майстори една риза, с цел да изразят благодарността си ”, споделя още Величка Илиева.

Елена Минковска, осведомител в ЕМО „ Етър ” пък поработи в Дърворезбарската работилница. Тя прави пастирска резба.

„ Овчарите са я създавали, по тази причина се споделя пастирска. Проста е на пръв взор, само че по никакъв начин не е елементарно да се създаде. ”

Ивелина Цанева е счетоводител в живота, само че като бакърджия за един ден също се оправя на равнище. Оценява го занаятчия Иван Априлов.

„ Направи си фриза, изчука си гривната. Не й доближи малко време, с цел да приключи изделието ”, споделя занаятчия Иван Априлов.

Нека се завърнем в работилницата на мутафчията Милка Кръстева, която има две елементарни правила по какъв начин и за какъв брой време се създава едно занаятчийско произведение.

„ Материал – какъвто би трябвало, време – когато стане ” и „ Чиста работилница пари не дава ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР