Празникът на Св.Илия отбелязваме на 20 юли. Според житието на

...
Празникът на Св.Илия отбелязваме на 20 юли. Според житието на
Коментари Харесай

Илинден е. Вярва се, че на този ден морето се преобръща

Празникът на Св.Илия означаваме на 20 юли. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предсказал събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със гибел. Според преданието както вървял св. Илия с ученика си Елисей, огнена каляска с впрегнати огнени коне, предходна около тях и светията бил отвеян на небето, написа женското списание Hera.bg.

На този ден не трябва да се работи, нито да се влиза във вода. Вярва се, че на този ден морето се прекатурва и взима за курбан на Светията всеки влезнал във водите.

В огнена колесници си показва Свети Илия и българският народ. Народната ария споделя по какъв начин на Свети Никола " падна му се по море да оди ", на Йована " падна му се кметство, богомилство ", на Свети Петър " райните ключове ", а на Свети Илия:

В другите краища на България преданията и вярванията за св. Илия са разнообразни, само че в основата на всички е поверието, че той е настойник на светкавиците и гръмотевиците. Затова е именуван и Гръмовник.

В едно от преданията считат Свети Илия за настойник на змейовете. Заедно с тях той се борил против ламите и халите. Легендата за битката споделя, че змейовете хвърляли огнени стрели и камъни против халата - от конфликта те се превръщали в светкавици и гръмотевици. Халата се криела на всички места - в човек, животно, дърво, по тази причина змейовете палели огньове, с цел да я видят по-лесно. Тя пък пръскала с уста вода, с цел да се отбрани, капките падали върху земята като дъжд.

За това и в случай че гърми, покривали хората съдовете с вода, че да не се скрие ламята в нея, а майки прибирали дъщерите си за женене, да не ги види дракон и залюби.

Казват, че гръмне ли, значи Свети Илия се разхожда по небето и дава знак, че ще има изобилие. През зимата гръмотевици няма, тъй като тогава Свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг.

На Илинден по остаряла традиция се коли най-старият петел в чест на господаря на мълниите. Месят се обредни хлябове " колач за Св. Илия " и " боговица ". Трапезата с подготвен петел и погача се прекадява от най-възрастният член на фамилията.

Смята се, че в случай че светецът е ядосан ще изсипе от ръкавите си наводнения и градушка. Затова тук-там, с цел да умилостивят светията се вършат общоселски сборове с курбан - овен, бик или вол.

Свети Илия е настойник и на кожарите, грънчарите и пивоварите.

Имен ден имат всички носещи името на светията: Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР