Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра в

...
Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра в
Коментари Харесай

Греяна ракия и сланинка събраха ценители в Априлци

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра в планинския град хиляди посетители от цялата страна. След  две години спиране поради пандемията от КОВИД събитието се завърна с богата музикална и кулинарна стратегия, предава Българска телеграфна агенция.

„ Тази година за пръв път вършим празника два дни – събота и неделя. Ден за реанимация няма да има, който издържи - издържи. Може би поради двете години пауза, участниците и гостите са доста повече.  Докато има Балкан, ще има и сланина, ще има и Празник на сланината. Тук споделяме „ 50 грама греяна ракия са освен потребни, само че и малко “, сподели кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

За положителното въодушевление на гостите се погрижиха гайдарският състав от село Челопеч „ Родопски лъх “, Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Петър Янев и Валя Балканска.

Празникът няма по какъв начин да премине и без дегустации. Гостите имаха опция да опитат от така наречен бабина манджа. Тя бе приготвена в огромния „ чорбаджийски тиган “ с 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук.

Част от програмата на празника са игри, проведени от екипите на телевизионни излъчвания, както и още музикални осъществявания.

На специфични щандове локални производители оферират своята продукция като сланина, локални и млечни артикули, домашно вино и ракия. Всеки от тях има опция да потвърди качество, като се включи в кулинарните състезания „ Надпревара за най-вкусна и нежна сланинка ”, „ Кулинарна галерия - базар за ястия със сланина ”, „ Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на усет ”.

Семейство Ани и Марко Иванови отглеждат свине и на празника оферират сланина и греяна ракия. Майсторът изясни какво е нужно, с цел да е вкусна сланината. „ С качествена храна храним прасето и сланината се подготвя в домашни условия. Няма никакви добавки. От самия климат тук става по-хубава сланината. Ракията също е от домашни плодове “, сподели Марко Иванов и добави, че най-хубавото мезе за ракията е сланината и туршията. 

Празникът продължава и на следващия ден.

Затруднено е придвижването на пътя с. Велчево - Априлци при влизане в града поради колона от коли с искащите да посетят Празника на сланината и греяната ракия. В града придвижването се контролира от чиновници на полицията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР