Празник, посветен на Илинден, събра днес в село Шипочано гости

...
Празник, посветен на Илинден, събра днес в село Шипочано гости
Коментари Харесай

Четири празника отбелязват днес в кюстендилското село Шипочано

Празник, отдаден на Илинден, събра през днешния ден в село Шипочано посетители и локални поданици.

Празникът се прави за първа година по концепция на църковното настоятелство на храма "Св. Петка " и инициативната група в селото, ръководена от доктор Ирина Йовчева, която е академични учител по стопанска система и главен уредник на събитията; родом от селото. Тя е решена да възвърне и възроди родния си край, в който жителите са намалели фрапантно през последните години.

Досега не е имало традиция за отбелязване на Илинден, само че през днешния ден започнахме програмата с литургия в храма, описа Ирина Йовчева. Защото е доста прекрасен летен празник, при започване на горещниците, се надявам да го превърнем в традиция, добави тя.

Защото е Световен ден на скачането, в празника е планувано и съревнование по надскачване с чували. Според Йовчева, учени потвърдили, че в случай че хората на планетата скочат по едно и също време, позицията на планетата ни ще се промени и е доста евентуално това да спре световното стопляне.

За да бъден маркиран и Денят на пивоварите, който също се чества през днешния ден, българска пивоварна е осигурила задоволително питие за гостите на събитието.

В Шипочано през днешния ден означават и Деня на шахмата. Затова професионален клуб от Кюстендил ще се включи в шампионата с локалните поданици и гостите на празника.

Авторите на самодейността са замислили и игра по "нещотърсачество " в региона. В нея може да се включи всеки, а задачата е да се опознае историята на селото. Посочени са няколко места, до които участниците в играта би трябвало да стигнат, само че това ще се случи единствено в случай че съумеят да отговорят на въпроси, свързани с историята и географията на региона, описа Йовчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР