Празник е! Имениците, които трябва да почерпят днес, са… На

...
Празник е! Имениците, които трябва да почерпят днес, са… На
Коментари Харесай

Празник е! Имениците, които трябва да почерпят днес, са…

Празник е! Имениците, които би трябвало да почерпят през днешния ден, са… На 1 септември православната черква отбелязва Симеоновден.

На 1 септември православната черква отбелязва Симеоновден. Християнският празник e в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. С него се поставя началото на църковната Нова година.
Симеоновден се смята за земеделската нова година,
когато стартират есенната оран и сеитба и събирането на орехи.

Преподобният Симеон е роден през 357 година в Мала Азия. Той бил преклонен и мил християнин. За да се отдели от хорската суетност си построил каменна кула, висока 40 лакти. Живял в тясна килия на върха й и по тази причина бил наименуван Стълпник. Починал на 103-годишна възраст.

Сред българите денят е прочут още като “Симеон орач ”, „ Симеон сърп ”, “Симеон брульо ”, „ Летен полазник ”.
Народните традиции повеляват
сутринта на 1 септември дамите да замесят пшенично тесто и да създадат питки, с които зареждат ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и дребни кравайчета, които се нанизват на рогата им.

Орачите и сеячите са облечени празнично, а дамите обикалят към тях и ръсят плам, с цел да е противоречива работата. След изораването на първата вадичка обредната пита се разчупва на четири елементи едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в равнищата, а четвъртото се изяжда от стопанина.
Народната традиция изисква
на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, с цел да не „ излезе берекетът от вкъщи “.

Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще пристигна в къщата – в случай че е добър, реколтата ще е плодовита. По същия метод и орачът, отивайки към равнищата, счита, че в случай че срещне човек с „ цялостно “, житото ще роди доста зърно.
На този ден имен ден честват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта. Източник: БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР