Празнична бе съботата в село Полето, където в аванс се

...
Празнична бе съботата в село Полето, където в аванс се
Коментари Харесай

С пивко вино много веселба и награди село Полето почете в аванс Трифон Зарезан 



Празнична бе съботата в село Полето, където в задатък се означи празника на виното - Трифон.Свети Трифон бе почетен уместно в селото с най-вече лозови масиви от цялата община.

Отец Евгени ослужи водосвет на центъра на Полето, а кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметът на Полето Иван Манчев, ръководителя на общински съвет - Симитли Вилимир Александрови, както и поданици на селото направиха ритуално зарязване и поливане на лозови пръчки с алено вино като назоваха всяка капка полято вино на лозата да даде доста грозде и доста вино следващата година.

Празника бе почетен от Стефан Апостолов, който поздрави всички и пожела годината да е здрава и плодородна, общински съветници, както и доста поданици и посетители на селото.

В руйно вино, домашно приготвени питки и погачи, вкусни мезета и няма по какъв начин празник без музика – всички присъстващи честваха дружно на центъра в селото.

Традиция е на този ден, винари и кулинарки да премерят сили с показване на своите виновност и домашни вкусотии. Всеки лозар с виното си, всяка стопанка с вкусното си прелъщение. Така бе и тази година в симитлийското село Полето отрупаха масите – с вино, кое от кое по-пивко и ароматно, с погачи и сладки, коя от коя по-вкусна и не на последно място с майсторлъшки домашни мезета.

Конкурсът в Полето на този ден е наложителна част от празничната стратегия. Тази година в конкуренцията се включиха от ден на ден винопроизводители, които се гордеят с добра годишна продукция и пивко вино. А какво да кажем за кулинарната галерия? Тя смая всички посетители с изключителната креативност на дамите от селото.

Независима комисия отличи " Най – хубаво алено вино " и " Най – хубаво бяло вино ", както и най-вкусните гозби в кулинарната галерия подредена с доста копнеж. Дегустаторската комисия бе затруднена, само че съумяха да излъчат спечелили в трите ранглисти.

Призът за " Най – хубаво алено вино " с оптимален брой точки завоюва Росен Янакиев, на второ място се класира Ангел манчев, а трети се подреди Димитър Назъров.

Първата премия за " Най – хубаво бяло вино " отиде при Методи Стойнев, второто място бе несъмнено за Димитър Назъров, а третото място остана за Сашо Качев.Дамите в селото показаха прелестни кулинарни умения и тази година. Всички неща, които бяха приготвени изглеждаха от вкусни, по-вкусни.

Първото място в кулинарната галерия сграбчи Росица Манчева, второто място бе за Николина Костова, а третото място отиде при Стойна Илиева.

За всички спечелили имаше и награди, които връчи кметът Иван Манчева с пожелания за доста здраве и още доста празници.

Специална премия бе връчена на Снежана Величкова, която за поредна година сподели креативност в своите кулинарни умения.

И както се споделя вино без мезе не може. Това бе и повода скарата на площада в селото да не стопира даже за момент. Местният занаятчия – готвач се погрижи нищо да не липсва и мезетата да бъдат топли за пивкото руйно вино.

Домакинът на празника, кметът Иван Манчев поздрави всички за добре пристигнали и пожела тази година да е здрава и плодородна, да има от ден на ден винопроизводители и идната година още повече участници в обичайна конкуренция за виновност. „ Бъдете живи и здрави “, с тези думи и с големи благодарности към всички пристигнали на празника, домакинът предложения всички на дълги и радостни хора.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР