#PRAYATHOME е името на кампанията, която стартира на Световния ден

...
#PRAYATHOME е името на кампанията, която стартира на Световния ден
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова пред Дарик радио за кампанията #PRAYATHOME

#PRAYATHOME е името на акцията, която започва на Световния ден на здравето и професионалния празник на здравния служащ, инициирана от евродепутата Цветелина Пенкова. Основният апел е да бъдем виновни, солидарни и да проявим схващане към всички тези хора, които поставят непрекъснато старания, с цел да могат да опазят нашето здраве.
А виновната позиция е, по празниците да се опитаме да създадем едни обичаи, които не са типични за нас и да останем у дома.

Всички желаеме да излезем по-бързо от тази здравно-икономическа рецесия и да се върнем към дейния си метод на живот, да честваме в храмовете, по площадите, с близки и другари. Препоръките на Щаба са да се лимитират тези всеобщи събирания, тъй като съществува сериозен риск това да ни върне със седмици обратно. Призивът и на църквата е да останем у дома, да се помолим от там и да не посещаваме храмовете. Имаме уверения, че всички ограничения за стерилизация ще бъдат направени. Факт е, че първите, които поддържаха #PRAYATHOME са докторите и медицинския личен състав от Центъра за незабавна здравна помощ – София, отпред с шефа доктор Георги Гелев. Разбира се, включиха се доста сътрудници от Европарламента и някои известни български лица, изясни Пенкова пред Дарик радио.

Въпреки, че никой не беше квалифициран за толкоз голяма рецесия, реакциите на европейските институции бяха навременни и съответни, сподели евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 812 млн. евро ще бъдат разполагаем на България, които могат да се употребяват в битката с ковид. До края на годината се чакат още над 500 млн. евро, което значи, че България ще получи близо 1 милиарда и 400 млн. евро за битка с тази рецесия. Взимат се ограничения и в научноизследователската активност, за която също се отделят средства, тъй че финанси за превъзмогване на обстановката има.

Относно този звук на антиевропейски настроения, който имаше в някои страни. Факт, е че имаше страни, които реагираха преждевременно и затвориха границите си, като Унгария, да вземем за пример, което сътвори проблем за превоза и превозването на артикули, а зелените коридори са от извънредно значение на този стадий. Но реакцията беше доста навременна и бърза и тези граници бяха отворени. Взеха се всички нужни ограничения.

По отношение на европейската взаимност, бих желала единствено да посоча някои числа. Франция изпрати на Италия над 1 млн. маски и хиляди защитни костюми, помощта на Германия към този момент се мери в тонове, над 7 тона са изпратени материали - маски, костюми, респиратори. Солидарността я има, може би трябваше да реагираме по-бързо, само че към този момент има обезпечено финансиране и дейна връзка сред държавите-членки.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР