Правозащитната организация Амнести интернешънъл призова избрания за президент на Иран

...
Правозащитната организация Амнести интернешънъл призова избрания за президент на Иран
Коментари Харесай

„Амнести призова новият президент на Иран да са разследва за престъпления срещу човечеството

Правозащитната организация „ Амнести интернешънъл ” прикани определения за президент на Иран Ебрахим Раиси да бъде разследван за ролята си в „ извънсъдебни изтезания “ на хиляди политически пандизчии през 1988 година, съобщи Ройтерс.

Иранските управляващи в никакъв случай не са признавали за всеобщите изтезания, а самият Раиси в никакъв случай не е адресирал обществено на изказванията за хипотетичната си роля в тези тях.

„ Фактът, че Ебрахим Раиси бе определен за президент, вместо да е обект на следствие за закононарушения против човечеството, за убийства, изтезания и изгубвания на хора, е злокобно припомняне, че в Иран царува безнаказаността ”, се споделя в изказване на правозащитната организация.

Някои духовници в страната настояват, че процесите против политическите пандизчии са били обективни и възхваляват „ елиминирането “ на въоръжената съпротива в годините след успеха на Ислямската гражданска война от 1979 година

„ Обстоятелствата към ориста на жертвите и местонахождението на телата им, които са систематично прикривани от иранските управляващи и до през днешния ден, съставляват закононарушения против човечеството “, разяснява генералният секретар на „ Амнести интернешънъл ” Агнес Каламард.

Това не е първият път, в който правозащитната организация приканва за следствие на Раиси, който завоюва президентските избори в Иран.

„ Продължаваме да призоваваме Ебрахим Раиси да бъде разследван за присъединяване си в минали и скорошни закононарушения според интернационалното право “, съобщи Каламард, акцентирайки отчет от 2018 година за ролята на Раиси в изтезанията.

Според окончателните резултати, ултраконсерваторът Раиси, който до момента заемаше поста на ръководител на Върховния съд на Иран, е спечелил президентските избори в страната с 61,95% от гласовете.

 

" That Ebrahim Raisi has risen to the presidency instead of being investigated for the crimes against humanity of murder, enforced disappearance and torture, is a grim reminder that impunity reigns supreme in Iran. "
-Secretary General

— Amnesty Iran (@AmnestyIran)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР