Правото на избор е изконно демократично право. Всеки български гражданин

...
Правото на избор е изконно демократично право. Всеки български гражданин
Коментари Харесай

Що е то „изборен туризъм“ и как опорочава демократичния вот

Правото на избор е изконно демократично право. Всеки български жител може да упражни правото си на глас и да взе участие в основаването на едно по-добро бъдеще за страната или града си. Редица политически партии обаче злоупотребяват с това право на хората, или пък намират малки врати в закона, с цел да прокарат своите ползи и да си обезпечат приемливи резултати.

Право да гласоподават в идните локални избори имат всички с непрекъснат адрес на територията на съответното обитаемо място. Имат и тези, които са с сегашен адрес там. И в двата случая регистрациите би трябвало да са направени не по-късно от 6 месеца преди изборния ден. Това е по този начин нареченият период за уседналост. Гражданите, живеещи по сегашен адрес, които желаят да гласоподават, би трябвало да подадат и заявление за това в период до 14 дни преди изборите.

В тази връзка нетипичният растеж на премествания в последните месеци преди приключването на шестмесечния период за уседналост е индикация за допустима замяна на действителния избор на локалните поданици тази есен. Това може да се случи, в случай че десетки, даже стотици нови поданици се записват в дребни обитаеми места, без даже действително да живеят там. Когато те гласоподават, на практика ще имат опцията да дефинират по какъв начин ще се развива съответното място в идващите 4 години. Именно в това се показва така наречен “вътрешен избирателен туризъм ”, разказаИва Лазарова от Института за развиване на обществената среда пред " Факти ".

Също по този начин би трябвало да се има поради, че по време на локални избори нашият глас има релативно най-висока тежест. А в по-малките обитаеми места няколко десетки гласа могат да преобърнат резултата в една или друга изгода.

Според специалиста е мъчно е да се потвърди, че “вътрешният избирателен туризъм ” е закононарушение против изборните права - належащо е да бъде потвърдена връзката сред адресните регистрации и изборите. Въпреки това има какво да се направи, с цел да се понижи резултатът от “новите гласове ” в по-малките обитаеми места преди вота. Могат да се назначат наложителни служебни инспекции във всички общини, в които се следи забележителен растеж на регистрации по сегашен адрес. При определяне на нарушавания на Закона за гражданска регистрация служебно да бъдат заличавани съответните записи по сегашен адрес. Така изборните описи в най-голяма степен ще дават отговор на действително живеещите по места хора.

Преди локалните избори на 29 октомври още веднъж се усилва неестествено броят на жителите в дребните общини. Това сочат данни на Института за развиване на обществената среда.

В пет обитаеми места жителите са се нараснали с над 50% в интервала януари-април, 2023 година Това са селата Бодрово, Сливовик, Драгойново, Голема Раковица.

На този декор заличават над 150 регистрирани на три адреса в Приморско. Това се случва след сигнали, че новодомците са трансформирали адреса си 6 месеца преди изборите за да въздействат върху изборните резултати в курортния град.

Според кмета на крайморския град на три адреса не живеят надлежно 107, 57 и 17 души.

„ Това са регистрации, които са правени от 80-те години до момента. Това са регистрации с струпване. Днес съм издал заповед за изтриване на съответната регистрация на съответните лица “, уточни Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

Централната изборна комисия към този момент разгласи, че в случай че сте сменили регистрацията си през последната половин година, би трябвало да се запишете в изборните описи не по-късно от 14 дни преди деня на локалния избор. А потреблението на новодомци в локалните избори стигна до парадокси преди години.

На локалните избори през 2019 година10-годишно дете се оказав изборните описи в Трекляно.

В някои от 19-те села в региона живеят по малко от 10 души. В най-голямото село там доста от къщите са изоставени, а хора има главно в кръчмата. По лист обаче там могат да гласоподават съвсем 800 души, заяви bTV.

Жена, която работикъм общината, само че се опасява да покаже лицето си поради закани, описа за противозаконни регистрации, скица със обществени помощи и по какъв начин 10-годишното ѝ дете е вписано в изборните описи. Тя подозира зад схемата общинското управление.

Така наречените " мъртви души " в изборните описи са като черно леке в чистотата на вота, с което се борим от години.

В Студен извор живеят тъкмо 7 поданици, публично се водят 11. Двама са умряли неотдавна и към момента са в описите на ГРАО.

Така излиза наяве, че има хора в описите, които са умряли или са отвън България. Възможно е администрацията да се бави с актуализацията на данните.

А един от фрапиращите случаи е този в Кърджали. Там имаме повече хора с непрекъснат адрес, в сравнение с хората, които живеят в региона. Те са над 340 000 души, а тези с сегашен са 169 000, което значи, че множеството хора не живеят там от тези, които са в изборните описи. Може би две трети ги няма там, което е огромно деформиране по отношение на резултатите за изборите в тази област.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР