Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7

...
Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7
Коментари Харесай

Украйна с нова линия срещу Русия: Църквата позволи Коледа на 25 декември

Православните вярващи в Украйна постоянно са чествали Коледа на 7 януари, само че тази година това ще се промени за мнозина, защото Православната черква на Украйна (ПЦУ) за първи път позволи на своето паство да честват на 25 декември, предаде БГНЕС.

Този ход основава разграничителна линия с Русия, която чества на 7 януари, и евентуално ще задълбочи разрива сред двете враждуващи църкви в Украйна.

През 2018 година Православната черква на Украйна се отдели от едноименната Украинска православна черква, която се преглежда като политически обвързвана с Москва и е изправена пред публични претенции за закриването ѝ на фона на обвиняванията, че е средище на петоколонисти - т.е. хора, които поддържат и скрито оказват помощ на враговете на страната, в която живеят.

" Даваме опция на хората да честват в различен ден ", съобщи архиепископ Евстратий Зория от Православната черква на Украйна в Киев. Призивите за смяна единствено се ускориха след нахлуването на Русия в Украйна, което накара Православната черква на Украйна да разреши на своите 7000 енории да организират цялостни религиозни служби на 25 декември, в случай че желаят.

Въпреки съпротивата на Кремъл и Руската православна черква, през 2019 година Православната черква на Украйна получава църковна самостоятелност от Константинополския патриарх Вартоломей I, считан за нравствен лидер на православните вярващи по света. Решението му анулира вековно съглашение, което предоставяше на патриарха в Москва власт над църквата в Украйна.

Свързаната с Русия Украинска православна църква заяви през май, че е прекратила подчинението си на московския митрополит Кирил, гневен покровител на съветския президент Владимир Путин, макар че малко на брой имат вяра, че разколът е откровен. Говорителят на църквата, митрополит Климент, отхвърли като политически трик решението на УПЦ да позволи на своите пасоми да честват на 25 декември, като го разгласи за доказателство за това, че съперничещата черква не е религиозна институция, а политическа организация, която се стреми да извършва заповедите на държавното управление.

Повече от 1600 енории са дезертирали от Украинската православна черква, откогато тя е приета от Константинополската патриаршия - към 1000 от тях след нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР