Православната църква чества днес Свети Атанасий. Той е роден през

...
Православната църква чества днес Свети Атанасий. Той е роден през
Коментари Харесай

Почитаме свети Атанасий

Православната черква празнува през днешния ден Свети Атанасий .

Той е роден през 295 година

Духовен правоприемник и последовател на делото на Свети Антоний е различен светец също произлизащ от Египет. Става дума за Свети Атанасий. За разлика от Св. Антоний, Свети Атанасий е роден в оскъдно християнско семейство. Още от дребен се увличал по християнските хрумвания. Това прави усещане на Александрийския архиепископ Александър.

След като приключва своето обучение Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319г. младия Атанасий е създаден в духовнически ранг - дякон. Той е един от участниците в Първия космополитен събор, който се е провел в малоазиатския град Никея през 325г.

Една година по-късно историческо събитие Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Вече като архиепскоп той се опълчва на Арий и неговото обучение. Самите съперници на формалната ортодоксална черква, чийто представител е Св. Атанасий привикват църковен събор в град Тир.

Участниците в него и техните решения се опълчват на формалната християнска доктрина. Те виждат в лицето на архиепископ Атанасий един безжалостен съперник, заради това непрекъснато плетат интриги по негов адрес.

Това оказва въздействие върху благоразположението на императора. Той от своя страна на няколко пъти го изпраща на изгнание .

В годините, в които фамозния духовник е в заточение той се отдава освен на евангелска проповед, само че на житиеписание. Той написа житие отдадено на неговия нравствен предходник Св. Антоний.

След следващото си завръщане здравето на Атанасий се утежнява и той умира на 18.І. 376г. на 76 годишна възраст.

Атанасовден се уважава, както и Антоновден, като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а дружно с това и като празник в чест на чумата и шарката .

В националните вярвания св. Атанас е владетел на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: " Иди си, зимо, идвай, лято! ".

За омилостивяване на заболяването се пекат питки, които се надупчват с вилица, с цел да не се " надупчат " децата от шарка. Жените съблюдават същите забрани, които характеризират Антоновден.

На Атанасовден с е заколва черно пиле или кокошка, което се подготвя с ориз и се раздава на съседи и близки срещу заболявания. Перата се резервират, тъй като се има вяра, че имат лечебна мощ. В някои региони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, люлеят се, пеят, играят хора.

На Атанасовден честват Атанас, Атанаска, Насо, Наска, Наско.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР