Правосъдният министър Надежда Йорданова ще внесе възможно най-скоро искане до

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова ще внесе възможно най-скоро искане до
Коментари Харесай

Йорданова иска оставка на Гешев, отказва на КПКОНПИ

Правосъдният министър Надежда Йорданова ще внесе допустимо най-скоро искане до Висшия правосъден съвет (ВСС) за освобождение на основния прокурор Иван Гешев след  решението на Конституционния съд (КС).

Според единомислещото решение на 10-те дали своят вот членове на Конституционен съд, министърът на правораздаването може да прави предложение до Висш съдебен съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, ръководителя на Върховния административен съд и основния прокурор.

„ Решението на Конституционен съд е една от значимите гаранции против капсулирането на правосъдната власт. По този метод правосъдният министър може да е поръчител, когато има поредност от бездействия. След решението на Конституционен съд, аз в качеството си на министър на правораздаването ще задвижвам процедурата, въз основа на съответни сигнали, само че освен “, съобщи Йорданова.

Според нея решението на Конституционния съд е предстоящо, а текстът, който конституционните съдии поясняват, е неоспорим. След днешното решение на Конституционен съд тя чака Висш съдебен съвет да прегледа сигналите против Иван Гешев всъщност.

„ Ние приготвяме следващото предложение до Висш съдебен съвет за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор на база съществуване на конституционни учредения. Ще подготвим обстоятелства и доказателства, касаещи уронване престижа на правосъдната власт. Те са свързани с съответни дейности и решения “, сподели Надежда Йорданова.

Тя отхвърли и втората покана от Антикорупционната комисия да бъде изслушана по отношение на възможни доказателства против основния прокурор Иван Гешев, само че разгласи, че ще ги внесе в КПКОНПИ. Йорданова не уточни по кое време това ще се случи, а поканата е за 11 февруари и е в качеството й на жител, които има сведения за осъществени престъпления, а не в качеството й на министър, прецизираха от Комисията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР