Право на отказ за преглед и лечение на агресивни пациенти

...
Право на отказ за преглед и лечение на агресивни пациенти
Коментари Харесай

Ново 20: На агресивни пациенти може да се откаже преглед

Право на отвод за обзор и лекуване на нападателни пациенти ще имат лекарите и зъболекарите. Това е записано в новия народен рамков контракт, който е оповестен в „ Държавен вестник “ и ще важи за идващите три години.

Докторите ще могат да отхвърлят лекарска помощ на пациенти, които им налитат с юмруци, псуват ги, или ги заплашват. Изключение се прави единствено, в случай че пациентът е в тежко незабавно положение и може да почине, добавя " Монитор ".

" На лицата, които попречват оказването на здравна или дентална помощ или накърняват персоналното и професионалното достолепие на лекаря, може да не се окаже такава, като се изключи положения, застрашаващи живота им “, се споделя буквално в текста на НРД.

От тази година в документа е закрепено прецизно по какъв начин шефовете на лечебни заведения и ръководителите на центрове в доболничната помощ да разпределят парите по клинични пътеки от НЗОК сред лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и даже санитарите.

Те би трябвало да заделят не по-малко от 50% от тези средства за разноските за личния състав. Това значи за месечни хонорари и осигуровки.

От този % 80 на 100 би трябвало да бъдат единствено за заплати на подчинените им.

Въпросните числа ще могат да бъдат променяни единствено в случай че министърът на опазването на здравето позволи това документално по направено от шефа на болничното заведение или шефа предложение.

Минималното съответствие сред разноските за лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения от структурата на разноските за медицински личен състав е 1,6 към 1, или 64% към 36 на 100.

В националния рамков контракт е записано още, че предпочитано със средствата от нарастването на месечните стойности на лечебните заведения за болнична помощ се обезпечават разноски за личен състав, както и за дейностите, свързани с майчино и детско опазване на здравето, със спешността и лекуването на онкологично заболели пациенти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР