Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в

...
Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в
Коментари Харесай

Правната комисия прие проект на Нинова за защитени центрове за жертвите на домашно насилие

Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение, импортирани от Надежда Йорданова от " Демократична България ". Както и планът на Корнелия Нинова и депутати от Българска социалистическа партия, импортиран през ноември. Предложенията на левицата са свързани с откриване на предпазени центрове за жертвите във всички области на страната.

13 бяха " за " плана на Корнелия Нинова и отново петима гласоподаваха " въздържал се ".

Промените, импортирани от Надежда Йорданова, бяха писани от няколко държавни управления. Изработването стартира по времето на Десислава Ахладова, която беше правосъден министър в третото държавно управление на ГЕРБ. Той беше оповестен за публично разискване, само че по този начин и не стигна времето да бъде импортиран в Народното събрание. Междувременно се смениха няколко Народното събрание.

След това законът беше усъвършенстван от екипа на Надежда Йорданова, която беше правосъден министър в кабинета " Петков ". Времето обаче още веднъж не стигна за внасянето на плана, защото държавното управление беше свалено с избор на съмнение.

Проектът на Надежда Йорданова беше подсилен от Министерството на правораздаването, от зам.-омбудсмана Елена Чернева, от неправителствените организации. Зам.-министър Юлия Ковачева изясни, че в работната група по изработването на плана са взели участие магистрати, които имат директно отношение към тематиката.

Проектът на Корнелия Нинова също беше подсилен, само че беше обърнато внимание, че би трябвало да бъде съгласуван с измененията в Закона за обществените услуги. Шефът на правната комисия Радомир Чолаков прикани общественото министерство и администрацията на омбудсмана " да вземат плана на Нинова и да го преработят ". Така щяло да бъде открита форма на съдействие с администрацията.

Рая Назарян от ГЕРБ сподели, че приветства премахването на медиацията, която в този момент не давала резултат. Цветан Енчев от Движение за права и свободи също поддържа плана.

Убитите дами и мъже са съвсем равни, уточни Бранимир Балачев от ГЕРБ. Според него и остарелият закон вършел добра работа, жертвите се употребили от него, само че не бил подробен. " Но имаше хора, които злоупотребяваха с него ", добави Балачев.

Според Петър Петров от " Възраждане " обаче планът е юридически от хора, които в никакъв случай не са се занимавали с казуса.

" Ако увеличим периода за подаване на молбата от един на три месеца, ще дадем опция на жертвата и насилника три пъти да се скарат ", сподели той. Петров попита в спешните центрове кой ще реализира надзор - страната или частни неправителствени организации. " Възраждане " гласоподаваха въздържали се.

 

 

Източник Новини.бг

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР