Правната комисия в парламента отхвърли без дебати наложеното от президента

...
Правната комисия в парламента отхвърли без дебати наложеното от президента
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху промените в Закона за съдебната власт


Правната комисия в Народното събрание отхвърли без диспути наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху измененията в правосъдната власт, с които се вкарва нова система за избор на проверяващ на основния прокурор, както и спомагателен 6-месечен период за избор на нов Висш правосъден съвет (ВСС).

Законопроектът още веднъж беше гласоподават и признат с 13 гласа " за ", 2 " срещу " и 1 " въздържал се ". Депутатите по този начин и не разискаха претекстовете на президента, който твърди, че признатите ремонти не способстват " за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността ".

През юли парламентарното болшинство от ГЕРБ, “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи инициира промени в Закона за правосъдната власт. Само ден откакто утвърдиха механизма за следствие на основния прокурор, трите партии взеха решение да " ремонтират " правосъдната си промяна, като трансформираха метода, по който да се избира проверяващия по новия механизъм.

Измененията плануват да се сътвори лист от съдии, които имат предпочитание да бъдат проверяващи прокурори, като този лист може да бъде обновен, в случай че някой желае да се откаже или включи в него.

С гласуваните от депутатите промени се постановява и спомагателен 6-месечен период за избор на нов Висш правосъден съвет, като по този начин актуалният състав на органа ще може да работи най-малко до края на годината.

Крум Зарков, който към този момент е секретар на президента по правните въпроси, показа претекстовете пред народните представители и сподели, че текстовете предизвиквали подозрения за противоконституционност и към тях имало неясноти. Според него е изцяло излишно да се вкарва нова система за избор на проверяващ на основния прокурор.

Самият законопроект беше импортиран от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в деня, в който Висшия касационен съд избра посредством чоп арбитър Даниела Талева като първата, която ще би трябвало да проверява краткотрайно и.д. основен прокурор Борислав Сарафов по сигнал. Процедурата по нейното назначение обаче беше прекратена, защото Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се оплака от неясноти в текстовете към механизма.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР